Η επιλογή μου 0
Πώς να μειώσετε τη συμπίεση εδάφους

How to reduce soil compaction

sculpture pneu MICHELIN AXIOBIB2

Μείωση της συμπίεσης του εδάφους

Τα ελαστικά έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος, επομένως έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στη συμπύκνωση και στο σχηματισμό αυλακώσεων.

Τι είναι η συμπίεση του εδάφους;

Η συμπίεση του εδάφους είναι μία από τις κύριες διαδικασίες ζημίας του εδάφους: προκαλείται όταν όλο και πιο βαριά γεωργικά μηχανήματα διαπερνούν το έδαφος, συχνά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η συμπίεση συνδέεται με την ίδια τη φύση του εδάφους, την περιεκτικότητά του σε νερό, τους τύπους των καλλιεργειών και το φορτίο που εφαρμόζεται στην επιφάνεια. Η επαναλαμβανόμενη διέλευση γεωργικού εξοπλισμού δημιουργούν συμπίεση και διάτμηση του εδάφους, μειώνοντας έτσι την ικανότητα αερισμού, διήθησης και διείσδυσης των ριζών των καλλιεργειών. Ο οικονομικός αντίκτυπος της συμπίεσης του εδάφους είναι σημαντικός: μειωμένη απόδοση των καλλιεργειών, κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών και ανάγκη για εργασίες βελτίωσης όπως όργωμα ή/και αποσυμπίεση που καταναλώνουν σημαντικά καύσιμα και χρόνο.

Η συμπίεση εδάφους είναι μία από τις κύριες διαδικασίες φθοράς του εδάφους

Edito photo soilcompaction Help and Advice

soil with tire tracks

Μια αυλάκωση είναι μια μεγάλη εσοχή στο έδαφος

A rut is a longways indentation in the soil

picture of a rut in a field

Τι είναι ο σχηματισμός αυλακώσεων;

Μια αυλάκωση είναι μια μεγάλη εσοχή στο έδαφος που προκαλείται από τις αγροτικές μηχανές to καθώς βυθίζονται σε αυτό όταν περνούν από πάνω. Ο σχηματισμός αυλακώσεων είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε λασπώδες έδαφος.

Ο σχηματισμός αυλακώσεων έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη των καλλιεργειών: τίποτα δεν αναπτύσσεται σε μια αυλάκωση, επομένως αντιπροσωπεύει καθαρή απώλεια απόδοσης.

Οι αυλακώσεις ευνοούν τη στασιμότητα του νερού, η οποία μπορεί να τα οδηγήσει τα φυτά σε ασφυξία και να προωθήσει την ανάπτυξη ασθενειών.
Οι αυλακώσεις κάνουν επίσης τις αγροτικές μηχανές να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Το βάθος μιας αυλάκωσης είναι παρόμοιο με ένα «σκαλοπάτι» που πρέπει να σκαρφαλώνει συνεχώς ένα γεωργικό ελαστικό. Αυτό σημαίνει αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Η ζημιά στο χωράφι που προκαλείται από σημαντικό σχηματισμό αυλακώσεων θα πρέπει να επισκευαστεί. Αυτό σημαίνει την εκτέλεση εργασιών βελτίωσης του εδάφους, οι οποίες καταναλώνουν χρόνο και καύσιμα.

Ένα ελαστικό σε άμεση επαφή με το έδαφος προσφέρει μια λύση που βοηθά στον περιορισμό της συμπίεσης του εδάφους και του σχηματισμού αυλακώσεων. Ένα γεωργικό ελαστικό μπορεί να προσφέρει αυτή τη λύση εάν σας επιτρέπει να μεταφέρετε πολύ βαριά φορτία σε πολύ χαμηλές πιέσεις.. Η πίεση στο ελαστικό είναι κοντά στη μέση πίεση που εφαρμόζεται στο έδαφος. (Π.χ. εάν η πίεση στο ελαστικό είναι 1 bar (14,5 psi), η πίεση που εφαρμόζεται στο έδαφος από το ελαστικό θα είναι περίπου 1 lb/sq.in ή 1 kg/cm2.) Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση των ελαστικών, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που ασκείται στο έδαφος και τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός συμπίεσης και σχηματισμού αυλακώσεων. Η συμπύκνωση του εδάφους επιδεινώνεται όταν τα γεωργικά ελαστικά γλιστρούν – για να αποφευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να έχουν καλή πρόσφυση!

 

Συμβουλή της Michelin

Η Michelin αναπτύσσει γεωργικά ελαστικά που συμβάλλουν στη σημαντική μείωση της συμπίεσης του εδάφους και βελτιώνουν την πρόσφυση των αγροτικών οχημάτων.

Σύσταση 1: Επιλέξτε φαρδιά, «μεγάλου όγκου»  ελαστικά series

Το πλάτος του ελαστικού επηρεάζει τη συμπύκνωση του εδάφους! Ο σκοπός των ελαστικών ευρέως και μεγάλου όγκου είναι να μειώνουν την πίεση στο ίδιο φορτίο και να παρέχουν καλύτερο επίπεδο πρόσφυσης, διατηρώντας παράλληλα την ίδια εξωτερική διάμετρο και την ίδια περιφέρεια κύλισης με ένα «κανονικό» ελαστικό. Σε τρακτέρ που είναι αρχικά εφοδιασμένο με τυπικά ελαστικά μπορούν να τοποθετηθούν ελαστικά ευρέως ή μεγάλου όγκου. Η Michelin έχει αναπτύξει σειρές ελαστικών ευρέως και μεγάλου όγκου:

  • MICHELIN OMNIBIB 620/70 R42 160D TL και 480/70 R30 141D TL.
  • MICHELIN MULTIBIB 650/65 R42 158D TL και 540/65 R30 143D TL.
  • MICHELIN MACHXBIB 650/75 R38 169 A8 /169B TL και 600/65 R28 154A8/154B TL.

Πάρτε το παράδειγμα ενός τρακτέρ 200 ίππων με φορτίο 1800 κιλά ανά ελαστικό μπροστά και 4000 κιλά ανά ελαστικό πίσω και μέγιστη ταχύτητα 50 χλμ/ώρα στο δρόμο. Αρχικός εξοπλισμός:

Pneu Michelin axiobib 2 en action

Edito 5 picture axiobib2 0081 at work 6 Help and Advice

Pneu Michelin axiobib 2 en action

Σύσταση 2: Επιλέξτε τις τεχνολογίες UltraFlex της MICHELIN

Με την τεχνολογία UltraFlex της MICHELIN, η βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών ξεκινά με τα ελαστικά σας. Ποιο είναι το μυστικό; Ένα καινοτόμο, ιδιαίτερα σκληρό περίβλημα, που επιτρέπει μεγαλύτερη ευκαμψία. Ως αποτέλεσμα, τα ελαστικά UltraFlex της MICHELIN μπορούν να μεταφέρουν βαριά φορτία ακόμη και σε πολύ χαμηλές πιέσεις, όσο γρήγορα κι αν εργάζεστε. Και δεν είναι μόνο αυτό: η ευέλικτη κατασκευή του περιβλήματος επιτρέπει μεγαλύτερο αποτύπωμα, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την πρόσφυση του ελαστικού. Επομένως:

  • εξοικονομείτε χρόνο και καύσιμα
  • προστατεύετε το χώμα σας
  • αυξάνετε τις αποδόσεις των καλλιεργειών σας
MICHELIN ULTRAFLEX - Protects the soil and reduces your operating costs (EN)

Logo ultraflex Tyre

tyre-pressure
Διαγράμματα φουσκώματος

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν όλα τα διαγράμματα φουσκώματος που χρειάζεστε για τα αγροτικά σας οχήματα, ανά σειρά, εδώ.

Χρησιμοποιείτε ένα παλιό πρόγραμμα περιήγησης στο Web.

Χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν υποστηρίζεται από αυτόν τον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν, όπως προβλέπεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες συμπεριφορές κατά την περιήγηση.

Χρησιμοποιήστε ή αναβαθμίστε/εγκαταστήστε ένα από τα παρακάτω προγράμματα περιήγησης για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτόν τον ιστότοπο.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+