Αντικατάσταση ελαστικών πότε να αλλάξετε τα ελαστικά ενός τρακτέρ

Αντικατάσταση ελαστικών: πότε γίνεται η αλλαγή

Αντικατάσταση ελαστικών: πότε να αλλάξετε τα ελαστικά ενός τρακτέρ;

 

Όταν πραγματοποιείται σωστά, η αντικατάσταση ελαστικών μπορεί να μεγιστοποιήσει τις επιδόσεις του τρακτέρ σας. Αλλά πότε γίνεται η αλλαγή ελαστικών; Πώς μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τις επιδόσεις τους; Υπάρχουν αντενδείξεις;

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τις απαντήσεις

Αντικατάσταση ελαστικών με βάση τη χρήση ενός τρακτέρ

Όπως ήδη γνωρίζετε, ένας από τους συχνότερους λόγους αντικατάστασης ελαστικών στο τρακτέρ σας είναι να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες της δραστηριότητάς σας. Για παράδειγμα, τα πλατύτερα ελαστικά είναι συνήθως καταλληλότερα για σπορά ή για μαλακό έδαφος. Αντιθέτως, με τα στενά ελαστικά είναι ευκολότερο να περνάτε ανάμεσα στις σειρές των καλλιεργειών στο χωράφι σας.

Και, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει αρκετές φορές μέσα σε ένα έτος, αντί να αντικαθιστάτε τα ελαστικά, είναι απλούστερο και ευκολότερο να αντικαθιστάτε ολόκληρους τους τροχούς (ελαστικό + ζάντα). Αυτό, φυσικά, συνεπάγεται να διαθέτετε ένα δεύτερο σετ τροχών.

Πώς να επιλέξετε το δεύτερο σετ τροχών

Εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε εύκολα μια αντικατάσταση ελαστικών με δύο σετ τροχών με διαφορετικά πλάτη, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι η σχέση διαμέτρων των νέων τροχών είναι συμβατή με τη σχέση μετάδοσης του τρακτέρ.

Δεδομένου ότι οι μπροστινοί τροχοί έχουν μικρότερη διάμετρο από τους πίσω τροχούς, δεν περιστρέφονται με την ίδια ταχύτητα. Η σχέση μετάδοσης είναι η αναλογία μεταξύ της ταχύτητας περιστροφής των μπροστινών τροχών και της ταχύτητας περιστροφής των πίσω τροχών. Για παράδειγμα, μια σχέση μετάδοσης 1,5 σημαίνει ότι οι μπροστινοί τροχοί περιστρέφονται 1,5 φορές ταχύτερα από τους πίσω τροχούς.

Γενικά, αυτή η σχέση υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή σας. Αναφέρετέ τη στον μεταπωλητή σας, ο οποίος θα μπορεί να σας συμβουλεύσει εάν θέλετε να επιλέξετε πλατύτερα ελαστικά για καλύτερη ικανότητα μεταφοράς ή εάν θέλετε να μειώσετε την πίεση για να προστατεύσετε το έδαφος.

MICHELIN Axiobib 2

Τροχός με MICHELIN Axiobib2

pneu MICHELIN AXIOBIB2

Πώς να αποθηκεύετε τους τροχούς που δεν χρησιμοποιείτε

Όταν δεν χρησιμοποιείτε ένα σετ τροχών, αποθηκεύστε το σε ένα καθαρό, ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση της γόμας και θα διατηρήσετε τις επιδόσεις των ελαστικών σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι δυνατή η τοποθέτηση διαφορετικών ελαστικών στο ίδιο τρακτέρ;

Όπως μόλις εξηγήσαμε, μπορείτε να τοποθετήσετε διαφορετικά ελαστικά για να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες του χωραφιού σας. Αλλά, όπως εξηγούμε στη συνέχεια, δεν είναι όλοι οι συνδυασμοί δυνατοί.

Μπορώ να τοποθετήσω διαφορετικά ελαστικά στους μπροστινούς και τους πίσω τροχούς;

Θεωρητικά είναι δυνατό, σε ένα τρακτέρ, να τοποθετηθούν δύο διαφορετικές γκάμες ελαστικών στους μπροστινούς και τους πίσω τροχούς. Βέβαια, αυτό πρέπει να γίνεται μόνο για συγκεκριμένες ανάγκες, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνεται υπόψη ο συγχρονισμός. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι οι γκάμες είναι σχεδιασμένες για συγκεκριμένες ισχύες και χρήσεις τρακτέρ.

Μπορώ να τοποθετήσω διαφορετικά ελαστικά στον ίδιο άξονα;

Σε ορισμένες χώρες, η νομοθεσία απαιτεί να τοποθετούνται τα ίδια αριστερά/δεξιά ελαστικά, χωρίς διάκριση μεταξύ αξόνων τρακτέρ και επιβατικών οχημάτων.

Αλλά, ακόμα και εάν δεν ισχύει αυτός ο νομικός περιορισμός στη χώρα σας, συνιστάται να έχετε την ίδια διάσταση, τον ίδιο δείκτη φορτίου και ταχύτητας, την ίδια μάρκα ελαστικών και την ίδια γκάμα στον ίδιο άξονα. Είναι, επίσης, προτιμότερο να υπάρχει το ίδιο επίπεδο χρήσης στα δύο ελαστικά του ίδιου άξονα για την αποφυγή της πρόωρης φθοράς. Αυτό σημαίνει ότι η αντικατάσταση ελαστικών στον ίδιο άξονα θα πρέπει να γίνεται σε ζεύγη.

Identical tractor tyre on a same axle

Identical tyre on a same axle

Αντικατάσταση ελαστικών λόγω φθοράς

Η φθορά είναι πράγματι μια σημαντική ένδειξη για την αντικατάσταση ελαστικών. Και, σε αντίθεση με τα επιβατικά οχήματα, στα ελαστικά τρακτέρ δεν υπάρχουν δείκτες φθοράς. Παρ’ όλα αυτά, η φθορά ελαστικών είναι κάτι που πρέπει να ελέγχετε, καθώς τα υπερβολικά φθαρμένα ελαστικά μπορούν να υποβαθμίσουν την πρόσφυση, με αποτέλεσμα τηναυξημένη κατανάλωση καυσίμου, η οποία, φυσικά έχει αντίκτυπο στις δαπάνες σας.

Όταν παρατηρήσετε ότι το τρακτέρ σας δυσκολεύεται περισσότερο σε λάσπη και ολισθηρές συνθήκες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα ελαστικά έχουν φθαρεί υπερβολικά. Μη καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε τον μεταπωλητή σας για την αντικατάσταση ελαστικών.

Η σωστή πίεση για τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων

Πώς να μάθω τη σωστή πίεση για τα ελαστικά μου;

Η σωστή πίεση ελαστικών είναι απαραίτητη για τη μεγιστοποίηση της έλξης, την αποφυγή της πρόωρης φθοράς και την επέκταση της διάρκειας ζωής των ελαστικών σας. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα τη σωστή πίεση, σας συνιστούμε να ελέγχετε συχνά τα ελαστικά σας με ένα αξιόπιστο μανόμετρο και να προσαρμόζετε την πίεση εάν απαιτείται ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα.

Εάν δεν γνωρίζετε τη συνιστώμενη πίεση για τα ελαστικά σας ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα, μπορείτε να συμβουλευτείτε το διαδικτυακό εργαλείο μας «MICHELIN AGROPRESSURE», το οποίο θα σας καθοδηγήσει. Σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, το εργαλείο μας θα σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή πίεση ελαστικών για οποιαδήποτε διαμόρφωση τρακτέρ και εξοπλισμού, ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε το φορτίο αξόνων.

Πότε να ελέγξετε την πίεση των ελαστικών του τρακτέρ σας

Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών όταν αλλάζετε τους τροχούς

Έχετε αποφασίσει να αλλάξετε το σετ τροχών σας με στενότερους ή πλατύτερους τροχούς; Τότε είναι μια καλή στιγμή να ελέγξετε την πίεση των ελαστικών σας. Το σετ τροχών που είχατε αποθηκεύσει ενδέχεται να έχει χάσει αέρα από την τελευταία φορά που το χρησιμοποιήσατε. Να θυμάστε ότι τα ανεπαρκώς φουσκωμένα ελαστικά έχουν χαμηλότερες επιδόσεις και καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο. Έχοντας τη σωστή πίεση στα ελαστικά σας, θα εξοικονομήσετε χρήματα.

Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών όταν αλλάζει το φορτίο σας

Για να διασφαλίσετε τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις για τα ελαστικά σας, η πίεσή τους πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα του τρακτέρ σας. Εάν, για παράδειγμα, το τρακτέρ σας μεταφέρει ένα άροτρο στον δρόμο, αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο που απαιτεί υψηλότερη πίεση ελαστικών. Αλλά, όταν έχετε μεταφέρει το άροτρο στο χωράφι, τότε το φορτίο και η ταχύτητα του τρακτέρ μειώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι η πίεσή σας είναι πλέον πολύ υψηλή.

Εάν, ωστόσο, αυτό σας φαίνεται περίπλοκο, πάντα να διαλέγετε τις συνθήκες οι οποίες είναι οι πιο καταπονητικές για το ελαστικό και να ορίζετε την αντίστοιχη μέγιστη πίεση.

Αντικατάσταση ελαστικών: ποια ελαστικά να επιλέξετε;

Η επιλογή του σωστού τύπου ελαστικών τρακτέρ είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση των γεωργικών εργασιών σας. Τα διαφορετικά εδάφη, οι συνθήκες εδάφους και εργασίες απαιτούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ελαστικών για τη διασφάλιση της βέλτιστης έλξης, σταθερότητας και διάρκειας ζωής.

Εάν θέλετε βοήθεια για να κάνετε τη σωστή επιλογή, χρησιμοποιήστε τον επιλογέα ελαστικών μας:


Θέλετε περισσότερες συμβουλές; Ανακαλύψτε τον οδηγό επιλογής ελαστικών μας.

Χρησιμοποιείτε ένα παλιό πρόγραμμα περιήγησης στο Web.

Χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν υποστηρίζεται από αυτόν τον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν, όπως προβλέπεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες συμπεριφορές κατά την περιήγηση.

Χρησιμοποιήστε ή αναβαθμίστε/εγκαταστήστε ένα από τα παρακάτω προγράμματα περιήγησης για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτόν τον ιστότοπο.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+