Τα 6 κριτήρια για να επιλέξετε ελαστικά για το τρακτέρ σας

ελαστικό michelin evobib εν δράσει

Τα 6 κριτήρια για να επιλέξετε τα ελαστικά τρακτέρ σας ή οποιαδήποτε αγροτικά ελαστικά

 

Η επιλογή για ελαστικά τρακτέρ μπορεί να φαίνεται περίπλοκη. Για τον λόγο αυτό συγκεντρώσαμε τα 6 βασικά κριτήρια για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστή επιλογή. Απλώς εφαρμόστε τα ένα προς ένα για να περιορίσετε τις επιλογές σας και να προσανατολιστείτε στην ιδανική αγορά.

Στο δεύτερο μέρος του οδηγού, θα σας βοηθήσουμε, επίσης, να επιλέξετε τα κατάλληλα ελαστικά τρακτέρ σας και για άλλο αγροτικό εξοπλισμό που μπορεί να έχετε.

Πώς να επιλέξετε ελαστικά τρακτέρ: τα 6 βασικά κριτήρια

1 - Ποια είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη διάμετρος για τα πίσω ελαστικά τρακτέρ σας;

Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε. Για να παρατείνετε τις επιδόσεις του τρακτέρ σας, σας συνιστούμε να επιλέξετε την φαρδύτερη δυνατή διάμετρο για τον πίσω άξονα. Επομένως, μπορείτε να αποκλείσετε τα ελαστικά τρακτέρ με διάμετρο που υπερβαίνει το μέγιστο μέγεθος που καθορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη διάμετρος εξαρτάται από το τρακτέρ σας. Και, δεδομένου ότι τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης δεν είναι απαραίτητα για τη μέγιστη διάμετρο, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε το δελτίο τεχνικών δεδομένων ή τον μεταπωλητή σας εάν δεν είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε αυτές τις πληροφορίες.

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν αντιστοιχίες διαμέτρων για τη μέγιστη επιτρεπόμενη διάμετρο.

Για παράδειγμα, σε ένα τρακτέρ με μέγιστη διάμετρο 1,95 μέτρων στον πίσω άξονα, μπορείτε να τοποθετήσετε ελαστικά 650/65 R42, 710/60 R42 ή 710/70 R38 (μερικά από τα πιθανά μεγέθη). Αυτές οι διαστάσεις διαφέρουν ως προς το πλάτος του πέλματος και το ύψος του πλευρού, αλλά όλα αντιστοιχούν στη διάμετρο 1,95 μέτρων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, μπορείτε να κατεβάσετε τα τεχνικά έγγραφά μας.

2 - Ποιο πλάτος ελαστικών χρειάζεστε;

Η μεγαλύτερη διάμετρος δεν συνεπάγεται απαραίτητα ένα φαρδύτερο ελαστικό. Το πλάτος είναι ένα κριτήριο που πρέπει να προσδιορίσετε με βάση τις ανάγκες σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστείτε τα στενότερα δυνατά ελαστικά τρακτέρ, γιατί ψεκάζετε ή γιατί περνάτε ανάμεσα από σειρές καλλιεργειών με γεωργικά εργαλεία και δεν θέλετε να τις συνθλίψετε. Επομένως, επιλέγοντας τη μέγιστη διάμετρο που έχετε προσδιορίσει, για παράδειγμα 1,95 μέτρα, πιο είναι το στενότερο δυνατό ελαστικό τρακτέρ για την περίπτωσή σας; Για αυτή τη διάμετρο, μπορείτε να επιλέξετε ένα ελαστικό με πλάτος 270 mm.

Επιλέξτε το σωστό πλάτος στα ελαστικά τρακτέρ για τη χρήση που επιθυμείτε

Επιλέξτε το σωστό πλάτος στα ελαστικά τρακτέρ για τη χρήση που επιθυμείτε

Ένα ακόμη παράδειγμα: μπορεί να χρειάζεστε ένα εξαιρετικά ευέλικτο ελαστικό με καλές επιδόσεις όταν οργώνετε. Ένα ελαστικό τρακτέρ που μπορεί να χωρέσει στο αυλάκι όταν έλκετε το άροτρο και που δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ φαρδύ ούτε πολύ στενό. Για μια διάμετρο 1,95 μέτρων, μπορείτε, λοιπόν, να επιλέξετε ένα ελαστικό με πλάτος 620 mm ή 650 mm.

Εάν δεν οργώνετε και δεν έχετε περιορισμούς όσον αφορά τον ελεύθερο χώρο διέλευσης σε δρόμο, διότι τα χωράφια σας είναι όλα γύρω από τη φάρμα σας, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα φαρδύτερο ελαστικό τρακτέρ, για παράδειγμα, 800 mm ή 900 mm για τη διάμετρο αυτή.

Το πλάτος ελαστικού που θα επιλέξετε εξαρτάται από τις ανάγκες σας, αλλά και από όσα αυτές συνεπάγονται. Κάτι το οποίο μας οδηγεί στο επόμενο κριτήριο.

3 - Τι είναι η ικανότητα φορτίου και ταχύτητας;

Ένα ελαστικό με διαστάσεις 270/95 R54 και ένα ελαστικό με διαστάσεις 900/60 R32 δεν περιέχουν τον ίδιο όγκο αέρα. Και, εάν δεν περιέχουν τον ίδιο όγκο αέρα, τότε δεν θα έχουν την ίδια ικανότητα φορτίου. Επομένως, ανάλογα με τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε και το μέγεθος και βάρος του τρακτέρ σας, πρέπει να προσδιορίσετε την ικανότητα φορτίου που χρειάζεστε. Το ίδιο ισχύει και για την ταχύτητα.

Για παράδειγμα, χρειάζονται 1.033 λίτρα για να γεμίσει ένα ελαστικό MICHELIN CEREXBIB2 VF900/60R32 CFO+ έως το 75%, ενώ χρειάζονται 240 λίτρα χρειάζονται για να γεμίσει ένα ελαστικό MICHELIN AGRIBIB ROW CROP 320/90R54 151A8/151B TL έως το 75%.

4 - Χρειάζεστε ελαστικά με συγκεκριμένη τεχνολογία;

Ανάλογα με τη χρήση που επιθυμείτε, το να επιλέξτε μια συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην παραγωγή σας. (Λάβετε υπόψη ότι η «τεχνολογία» δεν είναι η ίδια με το «πρότυπο»: Η τεχνολογία MICHELIN Ultraflex αναπτύχθηκε ειδικά από τους μηχανικούς της Michelin για να πληρούν τα κριτήρια (Very Improved Flexion) ή IF (Improved Flexion)).

Εάν είναι σημαντικό για εσάς εργάζεστε με χαμηλή πίεση για να μειώσετε τη συμπίεση του εδάφους ή για να μπορείτε να εργάζεστε σε δύσκολες συνθήκες με καλή πρόσφυση, σας προτείνουμε τα ελαστικά τρακτέρ με τεχνολογία Michelin Ultraflex.

Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα τυπικό ελαστικό τρακτέρ. Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση, καθώς ορισμένα ελαστικά της ίδιας διάστασης διατίθενται σε τυπική έκδοση ή με τεχνολογία Michelin Ultraflex.

5 - Ποιο σχέδιο πέλματος χρειάζεστε;

Η επιλογή εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιείτε το τρακτέρ σας.

  • Οδηγείτε κυρίως σε δρόμο; Εάν ναι, τότε ένα κατάλληλο σχέδιο πέλματος είναι αυτό του ελαστικού MICHELIN ROADBIB, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, ή του ελαστικού MICHELIN CROSSGRIP. Η επιλογή θα εξαρτηθεί από τις διαθέσιμες διαστάσεις.
  • Οδηγείτε περίπου 50/50 στο χωράφι και στον δρόμο; Εάν ναι, θα εκτιμήσετε σίγουρα το ελαστικό MICHELIN EVOBIB, τη λύση 2 σε 1 μας, δεδομένου ότι διαθέτετε κεντρικό σύστημα πίεσης ελαστικών (CTIS), το οποίο σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε την πίεση μέσω απομακρυσμένου φουσκώματος.
Το σχέδιο πέλματος που χρειάζεστε εξαρτάται από την επιθυμητή χρήση σας

το σχέδιο πέλματος που χρειάζεστε εξαρτάται από την επιθυμητή χρήση σας

  • Χρησιμοποιείτε το τρακτέρ σας κυρίως στο χωράφι; Για αυτή τη χρήση, λοιπό, θα είναι κατάλληλη μία από τις άλλες γκάμες μας με ελαστικά τρακτέρ.

Σε αυτό το σημείο, αφού ακολουθήσατε τα κριτήριά μας, θα πρέπει να έχετε περιορίσει τις πιθανές επιλογές στις λύσεις που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας. Σας μένει να προσδιορίσετε ένα μόνο κριτήριο για να κάνετε τη σωστή επιλογή.

6 - Ποιος είναι ο αποδεκτός συγχρονισμός στο τρακτέρ σας;

Το τρακτέρ σας είναι τετρακίνητο. Το ζήτημα του συγχρονισμού είναι σημαντικό, διότι οι διαστάσεις των μπροστινών και των πίσω ελαστικών τρακτέρ διαφέρουν. Είναι, επομένως σημαντικό να υπάρχει καλός συγχρονισμός μεταξύ των μπροστινών και πίσω τροχών, ώστε να διασφαλίσετε ότι το τρακτέρ σας λειτουργεί με την καλύτερη δυνατή αποδοτικότητα. Για να επιτύχετε καλό συγχρονισμό, η σχέση συγχρονισμού γενικά πρέπει να είναι μεταξύ 0% και 5%. Δεδομένου ότι υπάρχουν εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον μεταπωλητή σας.

Πέραν από αυτά τα όρια, ο συγχρονισμός θα είναι ανεπαρκής και θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω ζητήματα:

  • αυξημένη κατανάλωση καυσίμου,
  • αυξημένη φθορά στα μπροστινά και τα πίσω ελαστικά,
  • φθορά στα εξαρτήματα μετάδοσης κίνησης,
  • υποβάθμιση της συμπεριφοράς του τρακτέρ σε ορισμένες εργασίες (π.χ. όργωμα).

 

Ο συγχρονισμός υπολογίζεται με βάση τη σχέση μετάδοσης που έχει καθορίσει ο κατασκευαστής για το τρακτέρ σας. Η οποία εξαρτάται από τη διάσταση των μπροστινών και πίσω ελαστικών.

Για τον λόγο αυτό, εάν αποφασίσετε να αλλάξετε τη διάμετρο στα ελαστικά τρακτέρ σας (βλ. το 1ο κριτήριο παραπάνω), ο συγχρονισμός πρέπει να επανυπολογιστεί και ενδέχεται να να πρέπει να αλλαχθούν τα μπροστινά ελαστικά.

Εάν δεν γνωρίζετε τον συγχρονισμό που μπορεί να δεχτεί το τρακτέρ σας ή εάν δεν ξέρετε πώς να τον υπολογίσετε, συμβουλευτείτε τον μεταπωλητή σας, ο οποίος θα μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό.

Τώρα που έχετε τις απαντήσεις στα κριτήρια, το μόνο που απομένει είναι να βρείτε τα ελαστικά για το τρακτέρ σας παρακάτω:

Μπορείτε, επίσης, να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σε αυτά τα άρθρα:

  • Πρέπει να χρησιμοποιώ υβριδικά ελαστικά τρακτέρ για δρόμους και χωράφια;
  • Επιλέξτε ένα ανθεκτικό ελαστικό για να αποφύγετε την φθορά των αγροτικών ελαστικών σας και να γλιτώσετε από τη διακοπή της δραστηριότητάς σας

Πώς να επιλέξετε ελαστικά για άλλο αγροτικό εξοπλισμό;

Εάν πρέπει να βρείτε τα κατάλληλα ελαστικά για τη θεριζοαλωνιστική μηχανή σας, το ρυμουλκούμενο του τρακτέρ σας, τον αυτοκινούμενο ψεκαστήρα, τον αυτοκινούμενο διασκορπιστή ή οποιοδήποτε άλλο αγροτικό εξοπλισμό, τα κριτήρια είναι τα ίδια με αυτά που εξηγήσαμε παραπάνω, εκτός από το τελευταίο, τον συγχρονισμό, ο οποίος δεν είναι σχετικός στην περίπτωσή σας.

Όταν έχετε τις απαντήσεις στα 5 πρώτα κριτήρια, κάντε κλικ παρακάτω για να βρείτε τα ελαστικά σας.


Θέλετε περισσότερες συμβουλές; Ανακαλύψτε τον οδηγό επιλογής ελαστικών μας.

Χρησιμοποιείτε ένα παλιό πρόγραμμα περιήγησης στο Web.

Χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν υποστηρίζεται από αυτόν τον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν, όπως προβλέπεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες συμπεριφορές κατά την περιήγηση.

Χρησιμοποιήστε ή αναβαθμίστε/εγκαταστήστε ένα από τα παρακάτω προγράμματα περιήγησης για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτόν τον ιστότοπο.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+