Πώς να επιλέξετε τα σωστά ελαστικά αγροτικών μηχανημάτων για μια θεριζοαλωνιστική μηχανή

How to choose the right agricultural tyres for a combine harvester

Πώς να επιλέξετε τα σωστά ελαστικά αγροτικών μηχανημάτων για μια θεριζοαλωνιστική μηχανή;

 

Όπως γνωρίζετε, η συγκομιδή δεν μπορεί να περιμένει. Όταν έρθει η ώρα, πρέπει να μπορείτε να θερίσετε με τη θεριζοαλωνιστική μηχανή σας ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Ορισμένα ελαστικά αγροτικών μηχανημάτων είναι καταλληλότερα για τη συγκομιδή από άλλα, προσφέροντάς σας τις επιδόσεις που αναμένετε, ακόμα και σε βρεγμένο έδαφος. Πώς να επιλέξετε τα σωστά ελαστικά αγροτικών μηχανημάτων για τη θεριζοαλωνιστική μηχανή σας;

Αφήστε τους ειδικούς μας να σας καθοδηγήσουν.

Συνθήκες συγκομιδής

Τα σιτηρά πρέπει να θερίζονται την κατάλληλη στιγμή, εντός μιας περιόδου παρέμβασης η οποία δεν μπορεί να παραταθεί. Οι βροχερές περίοδοι κάνουν το έδαφος μαλακό και λασπώδες, κάτι που περιπλέκει την εργασία στα χωράφια, ιδιαίτερα εάν δεν είστε εξοπλισμένοι με αρκετά καλά ελαστικά αγροτικών μηχανημάτων.

Η θεριζοαλωνιστική μηχανή σας έχει κινητήριους τροχούς στο μπροστινό μέρος και τροχούς διεύθυνσης στο πίσω μέρος. Και για να τους βοηθήσετε να επιτελέσουν τον ρόλο τους σωστά, συνιστάται να τους εξοπλίζετε με κατάλληλα αγροτικά ελαστικά που θα αποδίδουν αποτελεσματικά σε αυτό το περιορισμένο χρονικό περιθώριο, ακόμα και όταν το έδαφος είναι βρεγμένο.

Εάν επιλέξετε τα ελαστικά σας με συγκεκριμένα κριτήρια, θα μπορείτε να έχετε καλές επιδόσεις ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής και, επομένως, να προστατεύετε το έδαφος και να βελτιστοποιήσετε την παραγωγή σας.

Κριτήρια επιλογής

1. Οι σωστές διαστάσεις

Πρώτα απ’ όλα, σημειώστε τις δυνατές διαστάσεις για το μηχάνημά σας. Οι κατασκευαστές προβλέπουν πολύ συγκεκριμένες διαστάσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσετε όταν αποφασίσετε να τοποθετήσετε νέα ελαστικά αγροτικών μηχανημάτων στη θεριζοαλωνιστική μηχανή σας.

Και, δεδομένου ότι το μηχάνημά σας πρέπει να ταξιδέψει στον δρόμο πριν και μετά τη συγκομιδή, είναι, επίσης, σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το συνολικό πλάτος του παραμένει εντός των επιτρεπόμενων ορίων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.(1)

Πρώτα πρέπει να επιλέξετε τη διάμετρο ελαστικού που επιθυμείτε: μια μεγαλύτερη διάμετρος συνεπάγεται μακρύτερο αποτύπωμα και καλύτερη διατήρηση του εδάφους και κινητικότητα. Και, φυσικά, όταν κάνετε την επιλογή σας, πρέπει να λάβετε υπόψη και τη σχέση μεταξύ των διαμέτρων των μπροστινών και των οπίσθιων τροχών.

Παρακάτω, θα σας δείξουμε ένα παράδειγμα με έναν χάρτη καταπόνησης εδάφους από την προσομοίωση Terranimo®:

  • Αριστερό ελαστικό: VF900/60R32 CEREXBIB2 (διάμετρος 1,9m), 15.000 kg και 2,6 bar
  • Δεξί ελαστικό: VF900/60R42 CEREXBIB2 (διάμετρος 2,12m), 15.000 kg και 2,1 bar.

 

Η πίεση είναι η συνιστώμενη για βάρος 15.000 kg και ταχύτητα μετακίνησης 10 km/h. Η μικρότερη διάμετρος καταπονεί πολύ περισσότερο το έδαφος.

Σύγκριση χάρτη καταπόνησης εδάφους:

2,6 bar έναντι 2,1 bar

Βάθος εδάφους (m)

Σύγκριση χάρτη καταπόνησης εδάφους: 2,6 bar έναντι 2,1 bar

Soil stress map comparison

Κατά μήκος της διαδρομής (m)

Καταπόνηση (bar)

Έπειτα, πρέπει να επιλέξετε το πλάτος: τα φαρδύτερα ελαστικά μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά σας στο χωράφι, ωστόσο, μπορούν και να αυξήσουν τον κίνδυνο υπέρβασης των ορίων πλάτους του μηχανήματος στον δρόμο. Όταν επιλέγετε το πλάτος των ελαστικών, πρέπει να λάβετε υπόψη αυτόν τον συμβιβασμό.

2. Καλή έλξη

Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να περιμένετε να κάνει καλό καιρό για να θερίσετε, πρέπει να μπορείτε να εργάζεστε αποτελεσματικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ακόμα και σε βροχή και λάσπη. Η καλή έλξη είναι, επομένως, ένα βασικό κριτήριο εάν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους παραγωγής με τα αγροτικά ελαστικά σας ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.

Τα ελαστικά σας πρέπει να διατηρούν καλή κινητικότητα στο χωράφι και να παρέχουν καλή σταθερότητα για τη θεριζοαλωνιστική μηχανή χωρίς, φυσικά, να καταπονούν το έδαφος.

Η καλή έλξη είναι ένα βασικό κριτήριο όταν επιλέγετε ελαστικά για θεριζοαλωνιστική μηχανή.

good traction is an essential criterion when choosing combine harvester tyres

3. Χαμηλή πίεση

Η συμπίεση του εδάφους είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων, όπως οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Προκειμένου να περιορίσετε τη συμπίεση, το μηχάνημά σας πρέπει να μπορεί να λειτουργεί με χαμηλή πίεση... και όχι μόνο στους μπροστινούς τροχούς.

Αλλά και στους πίσω τροχούς.

Σε μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, οι μπροστινοί και οι πίσω τροχοί είναι διαφορετικοί. Μπορεί να δίνετε περισσότερη σημασία στον μπροστινό άξονα, γιατί είναι ο κινητήριος άξονα, και να τοποθετείτε τα φαρδύτερα δυνατά ελαστικά αγροτικών μηχανημάτων σε αυτόν, ώστε να μπορέσετε να χαμηλώσετε την πίεση και να προστατεύσετε το έδαφός σας.

Ωστόσο, ο πίσω άξονας είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικός: δεν περιστρέφει απλά τη θεριζοαλωνιστική μηχανή, αλλά μεταφέρει το φορτίο. Επιλέγοντας τα φθηνότερα αγροτικά ελαστικά για τον πίσω άξονα σίγουρα θα μειώσει το κόστος, αλλά ενδέχεται να χρειάζονται υψηλότερη πίεση, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμπίεση, καθιστώντας άκυρο το πλεονέκτημα της διατήρησης του εδάφους των μπροστινών ελαστικών.

Τα υψηλής ποιότητας ελαστικά αγροτικών μηχανημάτων τόσο στους μπροστινούς όσο και στους πίσω τροχούς της θεριζοαλωνιστικής μηχανής σας συμβάλλουν στην μεγιστοποίηση της παραγωγής.

High-quality agricultural tyres at both front and rear of your combine harvester help maximise productivity.

Young farmers in soybean fields before harvest

Αυτή η οικονομικότερη επιλογή θα μπορούσε, επομένως, να έχει μακροπρόθεσμα αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή σας. Τα υψηλής ποιότητας ελαστικά αγροτικών μηχανημάτων τόσο στους μπροστινούς όσο και στους πίσω τροχούς της θεριζοαλωνιστικής μηχανής σας είναι μια συνιστώμενη επένδυση για μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

4. Καλή ικανότητα φορτίου

Όπως όλοι οι αγρότες, έτσι κι εσείς θέλετε να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητα. Και, όσο μεγαλύτερη είναι η δεξαμενή σας, τόσο λιγότερο χρόνο σπαταλάτε σταματώντας για να αδειάσετε τη σοδειά σας στην άκρη του χωραφιού. Αλλά μια μεγαλύτερη δεξαμενή σημαίνει και βαρύτερο φορτίο, το οποίο μεταφέρεται από τα ελαστικά σας. Η ικανότητά τους να μεταφέρουν βαρύ φορτίο με τη χαμηλότερη δυνατή πίεση είναι, επομένως, ένα βασικό κριτήριο για να επιλέξετε τα σωστά αγροτικά ελαστικά και να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή σας.

5. Αντοχή

Η αντοχή είναι, φυσικά, ουσιαστικής σημασίας όταν οδηγείτε σε μέρη όπου τα ελαστικά σας μπορούν να φθαρούν από υπολείμματα καλλιεργειών, μεταλλικά αντικείμενα ή άλλους παράγοντες. Παράλληλα, δεδομένου ότι οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές χρησιμοποιούνται μόνο για τη συγκομιδή, τα ελαστικά παραμένουν στο μηχάνημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως η αντοχή πρέπει να έχει διάρκεια στον χρόνο. Για τον λόγο αυτό, σας προτείνουμε να επιλέξετε ανθεκτικά ελαστικά αγροτικών μηχανημάτων που να μπορούν να αντέξουν τη φθορά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αντί να εμποδίζουν τις εργασίες συγκομιδής σας.

Τα καλύτερα αγροτικά ελαστικά MICHELIN για τη θεριζοαλωνιστική μηχανή σας

Η Michelin έχει λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω για να αναπτύξει αποτελεσματικά ελαστικά που είναι προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες συγκομιδής σας. Και, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές, σχεδιάσαμε δύο σειρές ελαστικών: το ελαστικό MICHELIN MEGAXBIB και το ελαστικό MICHELIN CEREXBIB. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο αυτών σειρών; Θα τις εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Ελαστικά MICHELIN MEGAXBIB & MICHELIN MEGAXBIB2

MICHELIN MEGAXBIB2: ntry-level range for harvester

michelin megaxbib2 entry level range for harvester

Αυτή είναι η εισαγωγική γκάμα της Michelin, σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες συγκομιδής. Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της γκάμας είναι

  • αντοχή
  • ικανότητα μεταφοράς φορτίου
  • σταθερότητα
  • καλή έλξη

 

Το ελαστικό MICHELIN MEGAXBIB είναι ανθεκτικό, αλλά το ελαστικό MICHELIN MEGAXBIB 2 είναι σχεδιασμένο με μεγαλύτερη αντοχή και έχει αποτελεσματική οδική συμπεριφορά. Και τα δύο είναι εξαιρετικές επιλογές για ένα εισαγωγικό μοντέλο. Η έκδοση του ελαστικού MICHELIN MEGAXBIB θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις ελαστικών που χρειάζεστε.

Ελαστικό MICHELIN CEREXBIB 2

Για αυξημένα πλεονεκτήματα σε σχέση με το ελαστικό MICHELIN MEGAXBIB, σας προτείνουμε την premium λύση μας: το ελαστικό MICHELIN CEREXBIB 2. Ο λόγος:

MICHELIN CEREXBIB2: premium offer for harvester

michelin cerexbib 2 premium offer for harvester

Προστατεύει καλύτερα το έδαφός σας

Αυτό το ελαστικό είναι η ιδανική επιλογή για την προστασία του εδάφους με την τεχνολογία Ultraflex technology της MICHELIN, η οποία πληροί το πρότυπο VF (Very High Flexion). Τα ενισχυμένα πλευρά του επιτρέπουν μεγαλύτερη κάμψη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μεταφέρει 40% μεγαλύτερο φορτίο ή να έχει 40% χαμηλότερη πίεση για το ίδιο φορτίο.(2)

Αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η χρήση ελαστικών με τεχνολογία UltraFlex της MICHELIN βελτιώνει τη γεωργική παραγωγή από 2% έως 6% ετησίως.(3)

Με μειωμένη πίεση, το αποτύπωμα του ελαστικού είναι μακρύτερο, επομένως, εκτός της βελτιωμένης έλξης, προστατεύει καλύτερα το έδαφός σας. Αυτός ο τύπος ελαστικού είναι ιδανικός για εργασία ακόμα και σε βρεγμένο έδαφος, και, ως εκ τούτου, οι αντίξοες συνθήκες δεν επηρεάζουν την παραγωγή σας.

Αντέχει πρόσθετο φορτίο

Το ελαστικό MICHELIN CEREXBIB 2 είναι, επίσης, συμβατό με το πρότυπο CFO (κυκλικές εργασίες σε χωράφι), το οποίο σας επιτρέπει να έχετε πρόσθετο φορτίο σε μηχανήματα, όπως θεριζοαλωνιστικές μηχανές, τα οποία δουλεύουν με κυκλικά φορτία στα χωράφια. Για παράδειγμα, σε πίεση 2,8 bar και ταχύτητα μετακίνησης 10 km/h, το ελαστικό MICHELIN CEREXBIB 2 (VF 710/70 R42) μπορεί να μεταφέρει πάνω από 4 τόνους περισσότερο από ότι στα 40 km/h.

Με το ελαστικό MICHELIN CEREXBIB 2 με πιστοποίηση CFO+, η Michelin μπορεί να προσφέρει επιπλέον πρόσθετο βάρος σε ταχύτητα 10 km/h στο χωράφι (η μέση ταχύτητα εργασίας μιας θεριζοαλωνιστικής μηχανής).(4)

Είναι συμβατό με το σύστημα CTIS*

Το MICHELIN CEREXBIB 2 είναι συμβατό με το σύστημα CTIS (κεντρικό σύστημα πίεσης ελαστικών), επομένως μπορείτε εύκολα να προσαρμόστε την πίεση των ελαστικών για να ταιριάζει στη χρήση σας (χωράφι / δρόμος). Και, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την κατάλληλη πίεση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο μας MICHELIN AGROPRESSURE, το οποίο θα σας πει με λίγα μόνο κλικ ποια πίεση να χρησιμοποιήσετε για το μηχάνημά σας.

Νομικές επισημάνσεις

(1) Το μέγιστο επιτρεπόμενο πλάτος ενδέχεται να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

(2) Κανονικό κενό μεταξύ τυπικού ελαστικού έναντι ελαστικού VF (Very High Flexion).

(3) Μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από το Harper Adams University στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2013 έως το 2017 αποδεικνύει ότι η τεχνολογία MICHELIN ULTRAFLEX αυξάνει τη γεωργική απόδοση από 2% έως 6%. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται από παρόμοιες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες (Ιλινόις) το 2015 και τη Βραζιλία (Mato Grosso) από το 2018 έως το 2021.

(4) Το MICHELIN CEREXBIB 2 φέρει πιστοποίηση CFO+ από τον ETRTO (Ευρωπαϊκό Τεχνικό Οργανισμό Ελαστικών και Ζαντών), τυπικό πρότυπο αγοράς.

* Το CTIS είναι διαθέσιμο μόνο σε συγκεκριμένες χώρες. Ρωτήστε τον μεταπωλητή σας για περισσότερες πληροφορίες.


Θέλετε περισσότερες συμβουλές; Ανακαλύψτε τον οδηγό επιλογής ελαστικών μας.

Χρησιμοποιείτε ένα παλιό πρόγραμμα περιήγησης στο Web.

Χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν υποστηρίζεται από αυτόν τον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν, όπως προβλέπεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες συμπεριφορές κατά την περιήγηση.

Χρησιμοποιήστε ή αναβαθμίστε/εγκαταστήστε ένα από τα παρακάτω προγράμματα περιήγησης για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτόν τον ιστότοπο.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+