Η επιλογή μου 0
What are the risks of overloading tyres

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υπερφόρτωσης των ελαστικών

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υπερφόρτωσης των ελαστικών και πώς να τους αποφύγετε?

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να σκέφτεστε για τις αγροτικές σας δραστηριότητες και τα ελαστικά δεν βρίσκονται απαραίτητα ψηλά στη λίστα σας. Ωστόσο, τα ελαστικά έχουν καίριο ρόλο στην παραγωγικότητά σας. Εάν δεν λαμβάνετε υπόψη τις ικανότητες και τα όριά τους μπορείτε να τα υπερφορτώσετε, με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά τους και απρόβλεπτες δαπάνες, μεταξύ άλλων προβλημάτων. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για να το αποφύγετε; Οι ειδικοί μας θα σας εξηγήσουν.

ΣΥΝΟΨΗ:

Τι είναι η υπερφόρτωση ελαστικών;

Κάθε ελαστικό διαθέτει έναν δείκτη φορτίου ελαστικών που αντιστοιχεί στο μέγιστο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει. Αλλά η υψηλή ικανότητα φορτίου που μπορεί να έχει ένα ελαστικό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει το ίδιο φορτίο σε όλες τις συνθήκες. Εάν οδηγείτε με πολύ υψηλή ταχύτητα ή εάν δεν φουσκώσετε επαρκώς το ελαστικό, μπορεί να βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου το ελαστικό είναι υπερφορτωμένο.

Η αναλογία φορτίου/ταχύτητας/πίεσης

Αυτές οι τρεις παράμετροι είναι στενά συνδεδεμένες και πρέπει να τις τηρείτε για να μην υπερφορτώνετε τα ελαστικά σας. Για να κατανοήσετε καλύτερα την αναλογία, παραθέτουμε δύο παραδείγματα με το ελαστικό MICHELIN MACHXBIB σε διάσταση710/70R42 173D.

Παράδειγμα 1: Σε αυτόν τον πίνακα, μπορούμε να δούμε ότι, προκειμένου να μεταφέρουμε ένα φορτίο 6,355 kg, δεν πρέπει να οδηγούμε με ταχύτητα μεγαλύτερη από 50 km/h και η πίεση πρέπει να είναι 2 bar.

MICHELIN MACHXBIB: load / pressure / speed ratio

MICHELIN MACHXBIB: αναλογία φορτίου/πίεσης/ταχύτητας

Αλλά με πίεση 1,6 bar και την ίδια ταχύτητα, το ελαστικό μπορεί να μεταφέρει μόνο 5.880 kg. Εάν το ελαστικό μετέφερε μεγαλύτερο φορτίο, θα ήταν υπερφορτωμένο.

Παράδειγμα 2: Ας πάρουμε το ίδιο παράδειγμα, αλλά αυτή τη φορά θα εστιάσουμε στην παράμετρο της ταχύτητας.
Στον πίνακα βλέπουμε ότι, εάν ρυθμίσουμε την πίεση σε 1,6 bar, το ελαστικό μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως και 7.380 kg με μέγιστη ταχύτητα 10 km/h.

MICHELIN MACHXBIB: load pressure speed ratio example 2

MICHELIN MACHXBIB: αναλογία φορτίου/πίεσης/ταχύτητας παράδειγμα 2

Αλλά, εάν το αγροτικό μηχάνημα κινούνταν με 40 km/h αντί για 10 km/h, το ελαστικό δεν θα μπορούσε πλέον να μεταφέρει 7.380 kg. Αυτό συμβαίνει, γιατί σε αυτή την ταχύτητα, εάν δεν αλλάξει η πίεση, το μέγιστο δυνατό φορτίο του ελαστικού μειώνεται σε 6.130 kg.

Για όργωμα και άλλες γεωργικές εργασίες που απαιτούν υψηλή στροφορμή, χρησιμοποιήστε το όριο των 30 km/h. Τα 10 km/h είναι μόνο για εργασίες χαμηλής στροφορμής.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους δείκτες φορτίου και ταχύτητας, διαβάστε το άρθρο μας.

Πώς μπορείτε να υπολογίσετε το φορτίο σας;

Το φορτίο στα γεωργικά μηχανήματά σας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χρήση τους. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσετε το τρακτέρ σας με εργαλεία, τα οποία ενδέχεται να διαφέρουν.

Το δυσκολότερο είναι να υπολογίσετε το φορτίο που πρέπει να μεταφέρει το μηχάνημά σας σε κάθε περίπτωση.

Για να σας βοηθήσει, η Michelin ανέπτυξε ένα εργαλείο που ονομάζεται MICHELIN AGROPRESSURE, το οποίο υπολογίζει το φορτίο και την πίεση που προκύπτουν από τη χρήση σας.

Η σημασία της πίεσης

Ανάλογα με το φορτίο που αντιπροσωπεύει το εργαλείο προς ρυμούλκηση, τα ελαστικά πρέπει να φουσκωθούν στην κατάλληλη πίεση, χωρίς να υπερβαίνεται η αντίστοιχη μέγιστη ταχύτητα.

Και εάν αυξηθεί το φορτίο?

Εάν το εργαλείο είναι βαρύτερο, χρειάζεστε περισσότερο αέρα για να το μεταφέρετε, πολύ απλά γιατί αυτό που μεταφέρει το φορτίο είναι η ποσότητα αέρα που εισάγετε στο ελαστικό.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να αυξήσετε την ποσότητα του αέρα:

• Φουσκώνοντας περισσότερο τα ελαστικά (το πρώτο μας παράδειγμα έδειξε ότι στα 2 bar, το ελαστικό μπορούσε να μεταφέρει μεγαλύτερο φορτίο από ό,τι στα 1,6 bar)
• Τοποθετώντας φαρδύτερα ελαστικά
• Τοποθετώντας φαρδύτερα και ψηλότερα ελαστικά (με μεγαλύτερη διάμετρο)
Επομένως, όσον αφορά την επιλογή ελαστικών, είναι προτιμότερο να επιλέγετε αυτά που μπορούν να μεταφέρουν το φορτίο που πρέπει να μεταφέρουν τα αγροτικά μηχανήματά σας ή που μπορούν να λειτουργούν σε χαμηλότερη πίεση για ένα δεδομένο φορτίο.

 

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή για την αύξηση της ικανότητας φορτίου είναι να τοποθετήσετε ελαστικά IF (Βελτιωμένης κάμψης) / VF (Πολύ υψηλής κάμψης).

Χάρη στην τεχνολογία UltraFlex της MICHELIN, τα ελαστικά μας VF (Πολύ υψηλής κάμψης) παρέχουν 20% έως 40% αύξηση στην ικανότητα φορτίου σε σύγκριση με ένα τυπικό συμβατικό ελαστικό.*

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της λανθασμένης πίεσης?

Εάν δεν ρυθμίζετε την πίεση όταν αλλάζετε το εργαλείο σας, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι προσαρμοσμένη στην αναλογία φορτίου/πίεσης/ταχύτητας, όπως είδαμε παραπάνω στα παραδείγματά μας. Και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις εργασίες σας.

Στο χωράφι

Στο χωράφι, η λανθασμένη πίεση συνεπάγεται διαφορετικούς κινδύνους, ανάλογα με το εάν η πίεση είναι πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή.

Ανεπαρκώς φουσκωμένα ελαστικά

Στο χωράφι, μία από τις συνέπειες της ανεπαρκούς πίεσης είναι η απώλεια αποτελεσματικότητας των γεωργικών μηχανημάτων σας.

Η άλλη συνέπεια αφορά την αντοχή του ελαστικού: σε ένα ανεπαρκώς φουσκωμένο ελαστικό, ο σκελετός θα υποβαθμιστεί, με αποτέλεσμα μικρότερη διάρκεια ζωής και, ως εκ τούτου, πρόωρες δαπάνες αντικατάστασης.

Under-inflated tyre in the field

χαμηλή πίεση στο χωράφι

Υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά

Ένα υπερβολικά φουσκωμένο ελαστικό στο χωράφι εκτίθεται σε διαφορετικούς κινδύνους. Θα είναι πιο ευαίσθητο σε αμυχές και τρυπήματα, που συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο σκασίματος του ελαστικού, το οποίο, με τη σειρά του θα οδηγήσει στις ίδιες ανησυχίες που αναφέραμε προηγουμένως (δαπάνες πρόωρης αντικατάστασης).

Επιπλέον, τα υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά έχουν μικρότερο αποτύπωμα στο έδαφος.

Τέλος, οδηγούν σε μείωση της πρόσφυσης που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική ολίσθηση, η οποία, εκτός του ότι αυξάνει τη συμπίεση του εδάφους, μειώνει την αποτελεσματικότητα του τρακτέρ και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου.

Over-inflated tyre in the field

υψηλή πίεση στο χωράφι

Στον δρόμο

Και στον δρόμο, η οδήγηση με λανθασμένη πίεση σας εκθέτει σε διαφορετικούς κινδύνους, ανάλογα με το εάν είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από τη συνιστώμενη τιμή.

Ανεπαρκώς φουσκωμένα ελαστικά

Εάν τα ελαστικά σας είναι ανεπαρκώς φουσκωμένα για το φορτίο που πρέπει να μεταφέρουν στη μέγιστη ταχύτητα με την οποία θα οδηγείτε, θα υφίστανται αυξημένη φθορά στους ώμους, υποβάθμιση στον σκελετό και αστάθεια στην κύλιση, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας.

Παράλληλα, τα ανεπαρκώς φουσκωμένα ελαστικά στον δρόμο συνεπάγονται αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και, ως εκ τούτου, πρόσθετες δαπάνες.

Under-inflated tyre on the road

χαμηλή πίεση στον δρόμο

Υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά

Τα υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά έχουν εξογκώματα, με αποτέλεσμα την αυξημένη φθορά όχι στους ώμους, αλλά στο κέντρο της περιοχής κύλισης.

Είναι πιο ευαίσθητα σε αμυχές και τρυπήματα και η οδήγηση σε αυτά είναι λιγότερο άνετη.

Over-inflated tyre on the road

υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά στον δρόμο

Συμπέρασμα

Επομένως, είναι σημαντικό να τηρείτε τη συνιστώμενη αναλογία φορτίου/ταχύτητας/πίεσης των ελαστικών.

Στο χωράφι, ένα ελαστικό που είναι προσαρμοσμένο στο φορτίο και έχει φουσκωθεί στη σωστή πίεση δεν θα είναι υπερφορτωμένο, άρα θα έχει βέλτιστη επαφή με την επιφάνεια και τα καρφιά θα διεισδύουν σωστά στο χώμα. Θα μπορεί να έχει τις επιδόσεις για τις οποίες έχει σχεδιαστεί και θα έχει φυσιολογική διάρκεια ζωής.

Στον δρόμο, ένα ελαστικό που είναι προσαρμοσμένο στο φορτίο και έχει φουσκωθεί στη σωστή πίεση δεν θα είναι υπερφορτωμένο, άρα θα προσφέρει βέλτιστη άνεση και ασφάλεια. Η φθορά θα είναι φυσιολογική και ομοιόμορφη.
 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Τεχνολογία UltraFlex της MICHELIN

πωφεληθείτε από 20% έως 40% μεγαλύτερη ικανότητα φορτίου από ένα τυπικό συμβατικό ελαστικό.*

MICHELIN AGROPRESSURE

Το διαδικτυακό δωρεάν εργαλείο μας για να υπολογίσετε το φορτίο και την πίεσή σας


Θέλετε περισσότερες συμβουλές; Ανακαλύψτε τον οδηγό μας για τη φθορά ελαστικών

Νομικές επισημάνσεις

* Σε σύγκριση με ελαστικό χωρίς VF (Very High Flexion)
 

Χρησιμοποιείτε ένα παλιό πρόγραμμα περιήγησης στο Web.

Χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν υποστηρίζεται από αυτόν τον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν, όπως προβλέπεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες συμπεριφορές κατά την περιήγηση.

Χρησιμοποιήστε ή αναβαθμίστε/εγκαταστήστε ένα από τα παρακάτω προγράμματα περιήγησης για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτόν τον ιστότοπο.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+