Η επιλογή μου 0
How to determine the tyre load rating on your tractor?

How to determine the tyre load rating on your tractor

Πώς να προσδιορίσετε τον δείκτη φορτίου ελαστικών στο τρακτέρ σας

Τα ελαστικά του τρακτέρ σας μπορούν να μεταφέρουν βαριά φορτία... αλλά μέχρι ποιο σημείο; Ο δείκτης φορτίου ελαστικών είναι ο αριθμός αναφοράς στα ελαστικά σας που υποδεικνύει τα όρια που δεν πρέπει να υπερβαίνετε. Αλλά πώς μπορείτε να κατανοήσετε αυτό τον δείκτη και να προσδιορίσετε το μέγιστο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει το τρακτέρ σας; Παίζει και η ταχύτητα ρόλο στο μέγιστο φορτίο; Ποια πίεση πρέπει να χρησιμοποιείται ανάλογα με το φορτίο; Οι ειδικοί μας θα σας βοηθήσουν να τα κατανοήσετε.

ΣΥΝΟΨΗ:

Τι είναι ο δείκτης φορτίου ελαστικών?

Ο δείκτης φορτίου ελαστικών αντιστοιχεί στο μέγιστο φορτίο που μπορεί να στηρίξει ένα ελαστικό στη μέγιστη ταχύτητα. Ο δείκτης φορτίου ελαστικών συμβολίζεται με έναν τριψήφιο αριθμό. Συνδέεται στενά με τον δείκτη ταχύτητας, ο οποίος συμβολίζεται με ένα γράμμα. Παράδειγμα: 155 D.

Πού αναφέρεται ο δείκτης φορτίου ελαστικών?

Ο δείκτης φορτίου ελαστικών, όπως και ο δείκτης ταχύτητας, αναγράφεται στο ελαστικό.

Στο παράδειγμα της φωτογραφίας του πλευρού του ελαστικού, μπορείτε να δείτε τον δείκτη φορτίου ελαστικών ακριβώς κάτω από τη διάσταση ελαστικού.

Για να μάθετε περισσότερα για τη σήμανση ελαστικών, κάντε κλικ εδώ.

Σε αυτή την εικόνα, ο δείκτης φορτίου ελαστικών είναι 155. Το γράμμα D αντιστοιχεί στον δείκτη ταχύτητας. Για να μάθετε ποιο είναι το μέγιστο φορτίο, ανατρέξτε στο διάγραμμα δείκτη φορτίου ελαστικών.

Ο δείκτης φορτίου ελαστικών αναγράφεται στο ελαστικό δίπλα από τον δείκτη ταχύτητας

Σήμανση δείκτη φορτίου ελαστικών

Διάγραμμα δείκτη φορτίου ελαστικών

Το διάγραμμα δείκτη φορτίου ελαστικών δείχνει ότι ένα ελαστικό με δείκτη φορτίου 155 μπορεί να μεταφέρει 3.875 kg. Για να βρείτε τη μέγιστη ταχύτητα με την οποία μπορεί να τρέξει, συμβουλευτείτε το διάγραμμα δείκτη ταχύτητας παρακάτω.

The load rating chart

Το διάγραμμα δείκτη φορτίου

Διάγραμμα δείκτη ταχύτητας ελαστικών

The speed rating chart

Το διάγραμμα δείκτη ταχύτητας

Ο δείκτης ταχύτητας D αντιστοιχεί σε 65 km/h (40 mph).

Κανόνες οδικής κυκλοφορίας ή φορτίο αξόνων: ποιο έχει προτεραιότητα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ονομαστικό φορτίο ενός ελαστικού είναι λιγότερο περιοριστικό από τα όρια που τίθενται από τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας ή το μέγιστο φορτίο άξονα του τρακτέρ. Πρέπει, επομένως, να διασφαλίσετε ότι το φορτίο σας δεν υπερβαίνει ποτέ αυτά τα όρια. Για να βρείτε το μέγιστο φορτίο αξόνων του τρακτέρ σας, ανατρέξτε στα τεχνικά έγγραφα του μηχανήματός σας.

Τι γίνεται εάν το φορτίο διαφέρει?

Με αγροτικά μηχανήματα, όπως ένας ψεκαστήρας σε μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, το φορτίο διαφέρει καθώς οι εργασίες προχωρούν. Η δεξαμενή του ψεκαστήρα είναι πλήρως γεμάτη στην αρχή, το οποίο αποτελεί σημαντικό φορτίο και, στη συνέχεια, το φορτίο μειώνεται καθώς ο ψεκασμός προχωρά.

Τα ελαστικά που είναι σχεδιασμένα για αυτά τα μηχανήματα και οι δείκτες φορτίου και ταχύτητάς τους λαμβάνουν υπόψη αυτές τις εναλλαγές φορτίου.

Tyre load rating takes account of cyclical loads.

οι δείκτες φορτίου και ταχύτητας λαμβάνουν υπόψη αυτές τις εναλλαγές φορτίου

Φορτίο και πίεση

Η υψηλότερη πίεση σημαίνει ότι μπορείτε να μεταφέρετε μεγαλύτερο φορτίο, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Στην ουσία, αξίζει να αναφέρουμε ότι στη γεωργία, η υψηλή πίεση στο χωράφι μπορεί να είναι επιβλαβής για το έδαφος. Μια καλή επιλογή θα ήταν να τοποθετήσετε ελαστικά χαμηλής πίεσης με τεχνολογίες UltraFlex της MICHELIN, που είναι σχεδιασμένα να μεταφέρουν υψηλό φορτίο και να περιορίζουν τη συμπίεση του εδάφους.

Για χρήση εναλλάξ στο χωράφι και στο δρόμο, το κεντρικό σύστημα φουσκώματος ελαστικών (CTIS) είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή, καθώς σας επιτρέπει να εφαρμόζετε εύκολα πίεση που είναι πάντα προσαρμοσμένη στο φορτίο και την ταχύτητά σας, χωρίς να βγείτε από την καμπίνα σας.

Λιγότερη ταχύτητα, περισσότερο φορτίο

Δεδομένου ότι ο δείκτης φορτίου ελαστικών είναι στενά συνδεδεμένος με τον δείκτη ταχύτητας, αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η μεταφορά επιπλέον φορτίου εάν η ταχύτητα μειωθεί. Τα παρακάτω επεξηγηματικά παραδείγματα θα σας δείξουν πώς ένα ελαστικό με δεδομένο μέγεθος μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τους δείκτες φορτίου και ταχύτητάς του. Θα δούμε, επίσης, ότι η πίεση επηρεάζει το μέγιστο φορτίο.

Μερικά πρακτικά παραδείγματα

Ας πάρουμε ένα ελαστικό MICHELIN MACHXBIB σε διάσταση710/70R42 173D.

Όπως μπορούμε να δούμε σε αυτό τον πίνακα, ο δείκτης φορτίου και ταχύτητας 173 D σημαίνει ότι αυτό το ελαστικό μπορεί να μεταφέρει μέγιστο φορτίο 6.500 kg σε ταχύτητα 65 km/h με πίεση 2,4 bar (δείτε τις τιμές με μπλε περίγραμμα).

Link between highest pressure, highest speed and load capacity

Σχέση μεταξύ της μέγιστης πίεσης, της μέγιστης ταχύτητας και της ικανότητας φορτίου

Διατηρώντας την ίδια πίεση 2,4 bar, μπορούμε, επίσης, να οδηγήσουμε πιο αργά, στα 30km/h, και στην περίπτωση αυτή μπορούμε να μεταφέρουμε πρόσθετο φορτίο, όπου το ελαστικό θα μπορεί να μεταφέρει 7,475 kg αντί για 6,500 kg

Link between highest pressure, limited speed and load capacity

Σχέση μεταξύ της μέγιστης πίεσης, περιορισμένης ταχύτητας και της ικανότητας φορτίου

Και, εάν μειώσουμε την πίεση στα 1,4 bar, το ελαστικό θα μπορεί να μεταφέρει 6.795 kg στα 10 km/h.

Link between lower speed and lower tyre pressure on load capacity.

Σχέση μεταξύ χαμηλότερης πίεσης και χαμηλότερης ταχύτητας στην ικανότητα φορτίου

Προσοχή στην υπερφόρτωση!

Όπως είδαμε, ο δείκτης φορτίου ελαστικών θέτει ένα όριο που δεν πρέπει να υπερβαίνεται. Ανατρέχοντας στους πίνακές μας, πάντα θα γνωρίζετε για ένα δεδομένο ελαστικό και διάστασηπώς να μην το υπερφορτώνετε ποτέ. Για να μάθετε ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υπερφόρτωσης και πώς να τους αποφύγετε, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Δείκτης φορτίου ελαστικών με βάση τη χρήση

Για το ίδιο μηχάνημα (ένα τρακτέρ, για παράδειγμα), δύο διαφορετικά ελαστικά δεν έχουν απαραίτητα τον ίδιο δείκτη φορτίου ελαστικών. Το ελαστικό που θα επιλέξετε εξαρτάται από τη χρήση σας. Εάν χρειάζεστε μεγαλύτερη ικανότητα φορτίου, για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα ελαστικό MICHELIN Ultraflex VF, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο φορτίο σε μια δεδομένη πίεση.*

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

* Σε σύγκριση με ελαστικό χωρίς VF (Very High Flexion)

Χρησιμοποιείτε ένα παλιό πρόγραμμα περιήγησης στο Web.

Χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν υποστηρίζεται από αυτόν τον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν, όπως προβλέπεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες συμπεριφορές κατά την περιήγηση.

Χρησιμοποιήστε ή αναβαθμίστε/εγκαταστήστε ένα από τα παρακάτω προγράμματα περιήγησης για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτόν τον ιστότοπο.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+