trucks road

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ευρωπαϊκή ετικετογράφηση ελαστικών φορτηγών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ευρωπαϊκή ετικετογράφηση ελαστικών φορτηγών

Η επιλογή των σωστών ελαστικών για τα φορτηγά σας δεν είναι πάντα εύκολη. Η μοναδική φύση της επιχείρησής σας και ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα ελαστικά πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της απόφασής σας. Εκτός από την επιλογή γκάμας και τα σκαλίσματα πέλματος που πρέπει να συμφωνηθούν κατά τη στιγμή της αγοράς, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα βασικά κριτήρια επιδόσεων όπως η διάρκεια ζωής, η ασφάλεια και η απόδοση καυσίμου για να διασφαλίσετε ότι επιλέγετε τα ελαστικά που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας. Από το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει ένα εργαλείο αξιολόγησης ελαστικών που βοηθά τους επαγγελματίες χρήστες να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την απόδοση καυσίμου, το επίπεδο θορύβου και την πρόσφυση των ελαστικών σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Από την 1η Μαΐου 2021, οι αλλαγές σε αυτό το σύστημα αξιολόγησης θα το καταστήσουν πιο ολοκληρωμένο και ορατό, ώστε να μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Αυτός ο οδηγός θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για αυτές τις αλλαγές και τι σημαίνουν όταν πρόκειται να επιλέξετε ελαστικά για το στόλο σας.

Ένας δείκτης επιδόσεων για ελαστικά φορτηγών

Ο πρωταρχικός στόχος του ευρωπαϊκού συστήματος αξιολόγησης ελαστικών είναι να σας παρέχει διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις των ελαστικών με βάση τρία βασικά κριτήρια, τα οποία μετρώνται στα νέα ελαστικά:

Αντίσταση κύλισης

pictos trans resistance

Φρενάρισμα σε βρεγμένες επιφάνειες

pictos trans pluie

Εξωτερικός θόρυβος

pictos trans son

Η βαθμολογία ενός ελαστικού σε αυτές τις τρεις κατηγορίες σάς παρέχει πραγματικές πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή του απόδοση, την ασφάλεια και την απόδοση θορύβου, επιτρέποντάς σας να κάνετε σωστές συγκρίσεις τη στιγμή της αγοράς.
Ένα ελαστικό με καλή βαθμολογία και στις τρεις κατηγορίες θα σας βοηθήσει να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου και επομένως να εξοικονομήσετε χρήματα (σε ένα είδος που αντιπροσωπεύει το 20 έως 25% της δομής κόστους μιας εταιρείας μεταφορών), ενώ σας παρέχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και άνεση. Είναι επομένως ένας καλός συνδυασμός αυτών των τριών παραμέτρων.

Κατανόηση του ευρωπαϊκού συστήματος αξιολόγησης ελαστικών

Τι θα αλλάξει από την 1η Μαΐου 2021:

  • Όσον αφορά τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα, η πρώτη αλλαγή αφορά την αντίσταση κύλισης και το φρενάρισμα σε βρεγμένες επιφάνειες. Οι κατηγορίες F και G δεν υπάρχουν πλέον και θα περιλαμβάνονται στην κατηγορία E, την κατηγορία με τις χαμηλότερες επιδόσεις.
  • Το εύρος της κατηγορίας εξωτερικού θορύβου δεν θα αντιπροσωπεύεται πλέον με ηχητικά κύματα αλλά με γράμματα από το A έως το C. Εξακολουθεί να παρέχεται η τιμή θορύβου σε ντεσιμπέλ.
  • Εκτός από αυτήν την αλλαγή, εμφανίζεται τώρα μια πρόσθετη ένδειξη εάν το ελαστικό είναι κατάλληλο για συνθήκες έντονης χιονόπτωσης: το σύμβολο νιφάδας χιονιού με τρεις κορυφές (3PMSF), που υποδεικνύει χειμερινά ελαστικά ειδικά σχεδιασμένα για να εγγυώνται επαρκή πρόσφυση και κινητικότητα για χειμερινές συνθήκες οδήγησης.
  • Οι πληροφορίες ετικετογράφησης θα είναι πιο προσιτές στον τελικό καταναλωτή κατά τη στιγμή της αγοράς και θα υποστηρίζονται από μια νέα δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων που θα παρέχει περισσότερες τεχνικές πληροφορίες.

etiquetage europeen v1

1 και 2 - Οι ενδείξεις «αντίσταση κύλισης» και «φρενάρισμα σε βρεγμένες επιφάνειες» εμφανίζονται σε κλίμακα από το Α έως το Ε.
3 - Ο δείκτης "εξωτερικός θόρυβος" βαθμολογείται σε ντεσιμπέλ και διακρίνεται σε μία από τις τρεις κατηγορίες (A, B ή C).
4 - Το λογότυπο 3PMSF εμφανίζεται δίπλα στην ένδειξη θορύβου εάν το ελαστικό πληροί τις προϋποθέσεις.
5 - Ένας κωδικός QR που σχετίζεται με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ετικετογράφηση και ένα λεπτομερές φύλλο πληροφοριών που περιλαμβάνει πρόσθετες τεχνικές πληροφορίες για το ελαστικό, όπως δείκτη φορτίου και ταχύτητας, με μονούς ή διπλούς τροχούς, κατά περίπτωση. Θα βρείτε επίσης αυτό το φύλλο πληροφοριών σε όλες τις σελίδες προϊόντων ελαστικών φορτηγών.
6 - Όνομα κατασκευαστή και διαστάσεις ελαστικών.

Πού μπορώ να βρω την ευρωπαϊκή ετικέτα ενός ελαστικού;

Σας συνιστούμε να διαβάσετε αυτές τις πληροφορίες πριν κάνετε την επιλογή σας.
Η ευρωπαϊκή ετικέτα είναι διαθέσιμη:

  • στις σελίδες προϊόντων για τα ελαστικά φορτηγών μας σε αυτόν τον ιστότοπο
  • σε καταλόγους και άλλα εμπορικά έγγραφα που παρουσιάζουν τη γκάμα ελαστικών φορτηγών
  • στα ψηφιακά μας εργαλεία λήψης παραγγελιών (διατίθεται μόνο στους αντιπροσώπους μας ή στους άμεσους τελικούς πελάτες μας)
  • σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου που πωλούν ελαστικά φορτηγών στο διαδίκτυο
  • Τέλος, οι πληροφορίες αξιολόγησης θα εκτυπωθούν επίσης στο τιμολόγιο αγοράς σας (αποτελεί ευθύνη των λιανοπωλητών σας).

Γιατί πραγματοποιούνται αυτές οι αλλαγές;

Οι αλλαγές στην ετικετογράφηση των ελαστικών, που τίθενται σε ισχύ την 1η Μαΐου 2021, ενισχύουν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω βελτίωση της οδικής ασφάλειας και μείωση των εκπομπών CO2.

Οι διαφορές επιδόσεων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη

Ενεργειακή αποτελεσματικότητα ελαστικών

resistance roulement picto

Τα ελαστικά καταναλώνουν μεταξύ 20 και 30% της ενέργειας. Η αντίσταση κύλισης ποικίλλει μεταξύ ελαστικών. Η επιλογή του ελαστικού μπορεί επομένως να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατανάλωση καυσίμου ενός οχήματος. Ένα φορτηγό με ελαστικά κατηγορίας C θα καταναλώνει περίπου 0,6 λίτρα περισσότερο καύσιμο ανά 100 km από ένα φορτηγό με ελαστικά κατηγορίας Β. Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση περίπου 800 € ανά 100.000 χλμ (1).

Λάβετε επίσης υπόψη ότι εξοικονόμηση καυσίμου μπορεί επίσης να γίνει με τον τακτικό έλεγχο της πίεσης των ελαστικών και την εκπαίδευση των οδηγών στην ενεργειακά αποδοτική οδήγηση.

visuel energie

Φρενάρισμα σε βρεγμένες επιφάνειες

pluie

Μεταξύ δύο κατηγοριών (π.χ. μεταξύ των κατηγοριών B και C), η απόσταση φρεναρίσματος για ένα φορτηγό που επιβραδύνει από 60 σε 20 km/h μειώνεται κατά περίπου 3,5 μέτρα(2).
Για μέγιστη ασφάλεια, θυμηθείτε να κρατάτε επαρκή απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα και να ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας για καλύτερη πρόσφυση.

visuel distance v2

Τα ελαστικά έχουν αντίκτυπο στην ηχορύπανση

bruit picto

Η ηχορύπανση που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Και τα ελαστικά συμβάλλουν στην ηχορύπανση. Ο θόρυβος της κύλισης εξαρτάται τόσο από τον τύπο των ελαστικών όσο και από το οδόστρωμα. Η βαθμολογία από το ένα ηχητικό κύμα στο άλλο αντιπροσωπεύει 3 dB, δηλαδή 50% μείωση του εξωτερικού θορύβου(2).

bruit image

Γνώμη ενός ειδικού: Για να κάνετε την καλύτερη επιλογή, πρώτα καθορίστε με σαφήνεια τις ανάγκες σας

«Ένα χρήσιμο εργαλείο που θα καθοδηγήσει την επιλογή σας με βάση τις ανάγκες χρήσης σας, αλλά δεν κάνει τα πάντα.»

Το ευρωπαϊκό σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των ελαστικών είναι ένα διαφανές συγκριτικό εργαλείο που σας βοηθά να επιλέξετε το ελαστικό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες χρήσης σας.
Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι δεν έχουν όλα τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στην ετικέτα την ίδια σημασία για όλους, επομένως θα πρέπει πρώτα να καθορίσετε τις προτεραιότητές σας για να κάνετε την καλύτερη επιλογή. Για παράδειγμα, για αποκλειστικά αστική χρήση, μια καλή βαθμολογία στην κατηγορία θορύβου κύλισης και πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα μπορεί να είναι η προτεραιότητά σας. Αντιθέτως, εάν χρειάζεστε ελαστικά για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, μπορεί να είναι απαραίτητη μια καλή βαθμολογία στην κλίμακα αντίστασης κύλισης για να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση της κατανάλωσης καυσίμου γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά. Τέλος, αυτό το σύστημα αξιολόγησης είναι ενδεικτικό και δεν λαμβάνει υπόψη άλλα εξίσου σημαντικά κριτήρια, όπως τη διάρκεια ζωής του ελαστικού, τη συνεχιζόμενη απόδοσή του καθώς φθείρεται, την ικανότητά του να υφίσταται ξανασκάλισμα ή να αναγομώνεται ή ακόμα και το διαγώνιο κράτημα.
Επομένως, σας ενθαρρύνουμε να έρθετε σε επαφή με τον ειδικό των ελαστικών σας για να σας βοηθήσει να καθορίσετε με σαφήνεια τα κριτήρια της αγοράς σας με βάση τη φύση και τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

photo ana gonzalez 2

Ana Gonzalez

Διευθύντρια Μάρκετινγκ Προϊόντων στην Ευρώπη για τον επιχειρηματικό τομέα μεταφορών μεγάλων αποστάσεων

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ετικετογράφηση των ελαστικών, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νομικές επισημάνσεις

(1) Εσωτερική προσομοίωση της Michelin που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή εξοικονόμησης καυσίμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 40% αστική χρήση και 60% χρήση σε αυτοκινητόδρομο. Η τιμή καυσίμου (ντίζελ) υπολογίστηκε στα 1,30€/λίτρο. Εκτιμώμενη εξοικονόμηση ανά 100.000 χλμ που διανύονται με ελαστικά.
(2) Εσωτερική μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020 στην Clermont-Ferrand (Γαλλία) στην πίστα δοκιμών της Michelin στο Ladoux για πέδηση από 60 έως 20 χλμ/ώρα, η οποία πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ένα άκαμπτο φορτηγό 4x2 εξοπλισμένο με Ελαστικά 315/80R22.5 MICHELIN X® MULTI™ Z B-class έναντι ελαστικών δοκιμής SRTT C-class, σύμφωνα με το πρωτόκολλο μέτρησης του κανονισμού UNECE R117, που ενημερώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2011.
(3) Εσωτερική εκτίμηση που πραγματοποιήθηκε από τη Michelin το 2016, συγκρίνοντας τη διαφορά στον θόρυβο κύλισης μεταξύ ενός φορτηγού με ελαστικά κατηγορίας Β και ενός φορτηγού με ελαστικά κατηγορίας C.​​​​

Χρησιμοποιείτε ένα παλιό πρόγραμμα περιήγησης στο Web.

Χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν υποστηρίζεται από αυτόν τον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν, όπως προβλέπεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες συμπεριφορές κατά την περιήγηση.

Χρησιμοποιήστε ή αναβαθμίστε/εγκαταστήστε ένα από τα παρακάτω προγράμματα περιήγησης για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτόν τον ιστότοπο.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+