mag3 tnt header copy

Επειδή είμαι χαρούμενος... Πως οι ιδιοκτήτες στόλων μπορούν να έχουν ικανοποιημένους οδηγούς;

Δημοσιοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2023 - 6 Λεπτά ανάγνωσης

Η οδήγηση φορτηγών είναι μια σκληρή δουλειά που δεν προσελκύει νέους ανθρώπους για να αντικαταστήσουν τους εκατοντάδες οδηγούς που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο. Μιλήσαμε με τρεις ιδιοκτήτες στόλου στην Πολωνία και τη Ρουμανία, όπου η κρίση είναι πολύ έντονη, για τον τρόπο που προσελκύουν και διατηρούν τους οδηγούς τους.

Είτε είναι λόγω σκληρών συνθηκών εργασίας, χαμηλής πληρωμής, ανησυχιών για την ασφάλεια ή απλά η εικόνα που προβάλλεται, η δουλειά του οδηγού φορτηγού έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια... Παρόλα αυτά η οικονομία μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό. Σχεδόν όλα τα εμπορεύματα μεταφέρονται οδικώς μέχρι ενός σημείου. Έτσι είναι ουσιώδες να βρείτε τρόπους για να κάνετε ξανά ελκυστική την οδήγηση φορτηγών!

Αν οι εταιρείες μεταφορών καταφέρουν να προσλάβουν νεαρούς οδηγούς, πρέπει να προσφέρουν ξεκάθαρες εγγυήσεις και προνόμια, στην προσπάθεια να ενισχύσουν την αμαυρωμένη εικόνα του επαγγέλματος.

Συμμετοχή οδηγών

Η πρόσληψη νέων οδηγών δεν είναι πάντα εύκολη. Καθώς προκύπτει, το θέμα συχνά είναι να προτείνεις πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. «Κατά τη διάρκεια της αρχικής συνέντευξης, μιλήσαμε για τις ώρες εργασίας, τα μπόνους για οικολογική οδήγηση, και για παρόμοια θέματα», λέει ο Władysław Tworkowski, ο διαχειριστής της Montana, μια διεθνή εταιρεία μεταφορών με βάση την Przasnysz, Πολωνία. «Η έγκαιρη πληρωμή, η εργασία χωρίς σαββατοκύριακα και η καλή συντήρηση του στόλου είναι αυτά που ενδιαφέρει περισσότερο οι νέες προσλήψεις».

Λόγω της φτωχής εικόνας της βιομηχανίας, οι εταιρείες μεταφορών πρέπει να εργάζονται δύο φορές πιο σκληρά για τη φήμη τους. «Οι οδηγοί συλλέγουν απόψεις στο δρόμο, από στόμα σε στόμα. Μπορείς να διαφημιστείς σε εμπορικά μέσα ή περιοδικά, αλλά στην πραγματικότητα, οι οδηγοί είναι αυτοί που προσελκύουν άλλους οδηγούς,» εξηγεί ο Michał Jamka, ο διευθυντής του Glob Truck στην Ostrołęka, επίσης στην Πολωνία. «Αν ο οδηγός πληροφορηθεί ότι η δουλειά ανταμείβεται δίκαια και οργανώνεται έτσι ώστε να περνάει περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αυτό έχει πραγματική σημασία.»

Επιχειρήματα για να μείνουν ικανοποιημένοι

Το ίδιο ισχύει για να κρατήσεις τους σημερινούς οδηγούς: Είναι θέμα προσφοράς των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας και προβολής της καλύτερης δυνατής εικόνας. «Αυτήν τη στιγμή, οι έμπειροι και νέοι συνάδελφοι εκτιμούν τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία μας,» αναφέρει υπερήφανα ο Dan Adrian Bejușcă, ο διαχειριστής του Volanul de Aur, μια ρουμανική εταιρεία μεταφορών σε ψυγεία. «Το πρόγραμμα στη δουλειά μας είναι ευέλικτο, οι οδηγοί μπορούν να έχουν ρεπό όποτε το χρειάζονται, και προσφέρουμε μπόνους για εργασία το Σάββατο και για τακτοποιημένα φορτηγά.»

Aur, μια ρουμανική εταιρεία μεταφορών σε ψυγεία. «Το πρόγραμμα στη δουλειά μας είναι ευέλικτο, οι οδηγοί μπορούν να έχουν ρεπό όποτε το χρειάζονται, και προσφέρουμε μπόνους για εργασία το Σάββατο και για τακτοποιημένα φορτηγά.»

Σημείωσε ότι όταν διατηρείς καλές σχέσεις και σεβασμό από κοινού είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι για να μείνουν οι οδηγοί μακροπρόθεσμα. Ο Władysław από την εταιρεία Montana στην Πολωνία προσθέτει ότι έχει σημασία επίσης ένα καλοσυντηρημένο φορτηγό: «Εκτός από τα προγράμματα εργασίας, οι νέοι οδηγοί ρωτάνε συνήθως για την κατάσταση των φορτηγών που θα οδηγούν, είναι το πιο σημαντικό για αυτούς.»

Αυτά τα επιχειρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να πείσεις τους νέους οδηγούς να εργαστούν για την εταιρεία σε ένα πλαίσιο όπου πολλοί από αυτούς δελεάζονται από υψηλότερους μισθούς των εταιρειών στη Δυτική Ευρώπη. «Οι νέοι οδηγοί δέχονται ότι προσφέρουν οι πολωνικές εταιρείες μεταφορών, αλλά πάντα ψάχνουν για καλύτερες συνθήκες, το οποίο είναι κατανοητό,» λέει ο Michał Jamka της Glob Truck. «Προσπαθούμε να αντιδράμε σε αυτήν την κατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει λύση επί του παρόντος.»

«Η αξιοπιστία της εταιρείας, καθώς και η έλλειψη άγχους που διασφαλίζει μια καλή δουλειά, η αυτοεκτίμηση και η καλή κατάσταση των φορτηγών κάνουν τους οδηγούς να μένουν μακροπρόθεσμα» παρατηρεί ο Dan Adrian Bejușcă.

Σχετικά με το χάσμα γενεών

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες στόλων πρέπει να προσέξουν ένα ακόμα στοιχείο που μπορεί να διαταράξει την αρμονία ανάμεσα στις ομάδες τους: η ρήξη ανάμεσα στους νέους και τους έμπειρους οδηγούς. Η άφιξη των τεχνολογικών εργαλείων όπως ο ρυθμιστής ταχύτητας, τα ραντάρ απόστασης και η τηλεματική έχουν μεταμορφώσει την οδήγηση φορτηγών και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα χάσμα γενεών. «Είναι πιο εύκολο να τα πηγαίνεις καλά με νεαρούς οδηγούς, ανταποκρίνονται περισσότερο για παράδειγμα στις προτάσεις για οικολογική οδήγηση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κέρδος της εταιρείας,» λέει ο Władysław. «Οι πιο παλιοί οδηγοί συχνά θεωρούν ότι ξέρουν καλύτερα. Χάρη στην τηλεματική, βλέπουμε τι έκαναν λάθος οι οδηγοί, όταν πάτησαν το φρένο πολύ έντονα, κλπ. Οι νέοι οδηγοί είναι πολύ ανοιχτοί σε αυτό, ενώ οι παλιοί το δέχονται ως προσβολή. Ισχυρίζονται ότι η εμπειρία τους είναι αρκετή και δεν χρειάζονται αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία.»

Ωστόσο, ο Dan Adrian Bejușcă στη Ρουμανία λέει ότι όλοι έχουν τα ελαττώματά τους και τις ικανότητές τους σχετικά με την ηλικία και ότι κατά την εμπειρία του, «υπάρχει υψηλό ποσοστό ενδιαφέροντος για τους έμπειρους και πιο νέους οδηγούς που θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.» Ένα πράγμα είναι σίγουρο: στα εύκολα και τα δύσκολα, ο κόσμος της οδήγησης φορτηγών πάντα εξελίσσεται και αυτό δεν θα σταματήσει σύντομα.

σημαντικές πληροφορίες για να είναι οι οδηγοί χαρούμενοι bloc jaune

Δώστε κίνητρα

Οι οδηγοί υπόκεινται συνεχώς σε νέους κανόνες και πρακτικές. Βεβαιωθείτε ότι έχουν καλούς λόγους για να συμμορφώνονται, για παράδειγμα προσφέροντας μπόνους για οικολογική οδήγηση ή την καλή συντήρηση των οχημάτων τους.

Διατηρήστε την τάξη

Κάποιες φορές μπορεί να προκύψει μια διαμάχη ανάμεσα στους οδηγούς και τους διαχειριστές τους. Όλοι οι ιδιοκτήτες στόλου συζητήσαμε να αναφέρουμε το σεβασμό και την ακρόαση ως βασικά στοιχεία για την αποφυγή της κλιμάκωσης: πάντα να διασφαλίζετε ότι νιώθουν πως αναγνωρίζονται και μιλούν ανοιχτά έτσι ώστε να μην επιδεινώνονται οι παρεξηγήσεις.

Διατηρήστε την ασφάλεια τους

Η πανδημία Covid-19 θέτει ιδιαίτερα τους οδηγούς φορτηγών σε κίνδυνο έκθεσης. Εφαρμόστε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψετε τους οδηγούς σας, και να κάνετε χρήση των τεχνολογικών εργαλεία που τους βοηθούν να οδηγούν όσο το δυνατόν με περισσότερη ασφάλεια.

Χρησιμοποιείτε ένα παλιό πρόγραμμα περιήγησης στο Web.

Χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν υποστηρίζεται από αυτόν τον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν, όπως προβλέπεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες συμπεριφορές κατά την περιήγηση.

Χρησιμοποιήστε ή αναβαθμίστε/εγκαταστήστε ένα από τα παρακάτω προγράμματα περιήγησης για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτόν τον ιστότοπο.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+