online header

Πως να απλοποιήσετε τη ζωή του οδηγού φορτηγού - Ο κόσμος του οδηγού φορτηγού επεκτείνεται online!

Δημοσιοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2023 - 10 Λεπτά ανάγνωσης

Όπως όλοι μας, οι οδηγοί φορτηγών στηρίζονται όλο και περισσότερο στα smartphone για τις καθημερινές ανάγκες τους. Για να διευκολύνουν τη δουλειά τους μέχρι να κρατάνε επαφή με τους αγαπημένους, να ψυχαγωγούνται, οι συσκευές τους έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι στις ζωές τους. Ρωτήσαμε δύο συνδεδεμένους οδηγούς φορτηγών για τις online δραστηριότητές τους ενόσω βρίσκονται στο δρόμο.

online portrait

Ο Dimitri Godard γνωστός επίσης ως «Dimitri on the road», οδηγός φορτηγών από τη Νορμανδία, Γαλλία και ο José Manuel Rivas, οδηγός φορτηγών από τη Γαλικία, Ισπανία

Γνωρίστε τον Dimitri Godard - γνωστός επίσης ως «Dimitri on the road» - ένας οδηγός φορτηγών 22 χρονών από τη Νορμανδία, Γαλλία. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη περάσει πέντε χρόνια στο δρόμο, και τα φορτηγά τον συναρπάζουν από τότε που ήταν παιδί.

Ας σας συστήσουμε επίσης τον José Manuel Rivas, ένας οδηγός φορτηγών 26 χρονών από τη Γαλικία, Ισπανία, που είναι ελεύθερος επαγγελματίας τα τελευταία 3 χρόνια.

Εφαρμογές για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή της οδήγησης φορτηγού

Όταν ρωτήθηκαν για τη χρήση των smartphone τους στο δρόμο, και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν χωρίς αυτά. «Χωρίς εφαρμογές, η δουλειά μας θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Τις χρησιμοποιώ σχεδόν κάθε μέρα και τις προτείνω σε άλλους οδηγούς», λέει ο Dimitri.

Ο José συμφωνεί απόλυτα: «Χωρίς το τηλέφωνό μου, δεν μπορώ να δουλέψω. Το τηλέφωνο είναι τα πάντα. Σε αυτό λαμβάνω τις αναθέσεις δρομολογίων. Κάποιες αποστολές μεταφορών έχουν ακόμα και τις δικές τους εφαρμογές όπου μπορούν να ανιχνεύσουν την παράδοση και το φορτηγό. Εξήντα τις εκατό από αυτό που κάνω γίνεται μέσω πλατφορμών στο κινητό. Στις μέρες μας είναι απαραίτητο για όλα. Και κάνει την καθημερινή ζωή και δουλειά μας πιο εύκολη»

Ποιες είναι οι εφαρμογές που τους βοηθούν να εργαστούν πιο αποτελεσματικά; Ας μάθουμε.

Ο José χρησιμοποιεί περισσότερο την εφαρμογή WhatsApp. Η πιο διάσημη υπηρεσία μηνυμάτων στον κόσμο είναι ένα απαραίτητο βασικό που αυτός δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτό. «Οι πλατφόρμες διοικητικής μέριμνας σου στέλνουν μήνυμα μέσω WhatsApp. Όλα στέλνονται μέσω WhatsApp, όλα καταγράφονται και τα έχεις όλα εκεί.»

Ακόμα ένα πολύ βασικό που αναφέρει ο José είναι το Google Maps. Όταν του στέλνουν μια τοποθεσία παραλαβής ή παράδοσης, το χρησιμοποιεί για να εντοπίσει εύκολα τη διεύθυνση. Όταν γνωρίζεις που πρέπει να πας είναι μια αρκετά σημαντική πληροφορία για έναν οδηγό φορτηγού, επομένως αυτή είναι ακόμα μια απαραίτητη εφαρμογή για αυτόν.

Για τον Dimitri, το Truckfly είναι η αγαπημένη του εφαρμογή. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει τους οδηγούς να βρουν αέριο, φαγητό, έναν χώρος στάθμευσης, ένα ντουζ, ένα wi-fi hotspot, κλπ. Περιλαμβάνει μια λίστα με πάνω από 60.000 καταστήματα, μαζί με 34.000 θέσεις στάθμευσης και 10.000 εστιατόρια.

«Την χρησιμοποιώ κάθε μέρα. Για παράδειγμα, για να βρω ένα εστιατόριο, γιατί το βράδυ πρέπει να έχεις κάποια άνεση: φαγητό, ένα ντουζ, τουαλέτα... Έχω όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι σε ένα μέρος.»

Μια πιο σημαντική εφαρμογή για τον José Manuel, το φορτηγό του είναι Volvo, είναι η Volvo Connect. «Όταν φτάνω το απόγευμα στον προορισμό, ελέγχω την εφαρμογή, ελέγχω την κατανάλωση πετρελαίου, τη διάρκεια του δρομολογίου, πόσο αποδοτικά είχα οδηγήσει... Αν πάτησα το φρένο περισσότερες ή λιγότερες φορές από το φυσιολογικό... Η εφαρμογή μου τα δείχνει όλα αυτά.»

Τέλος, όπως κάθε οδηγός, ο Dimitri προτιμάει να αποφεύγει την απώλεια χρόνου στην κίνηση, έτσι χρησιμοποιεί την εφαρμογή Sytadin όταν θέλει να κινηθεί γύρω από το Μεγάλο Παρίσι. Είναι μια εφαρμογή και ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από τις γαλλικές αρχές που μοιράζεται τις συνθήκες της κίνησης στην περιοχή Île-de-France. «Την χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι οδηγοί φορτηγών γιατί όλοι ξέρουν ότι είναι πραγματικά δύσκολη η οδήγηση γύρω από το Παρίσι. Σε μια κίνηση στη Γαλλία, ξέρεις πότε θα μπεις, αλλά δεν ξέρεις πότε θα βγεις... Ο χρόνος μας είναι μετρημένος, δεν μπορούμε να χάνουμε πολύ από αυτόν.»

“Χωρίς εφαρμογές, η δουλειά μας θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Τις χρησιμοποιώ σχεδόν κάθε μέρα και τις προτείνω σε άλλους οδηγούς”

Dimitri Godard


Εφαρμογές για να κρατάς επαφή ενόσω βρίσκεσαι στο δρόμο για οδηγούς φορτηγών

Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου και απόκτηση σημαντικών πληροφοριών, ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα για έναν οδηγό φορτηγού που έχει πάντα μαζί του μια συνδεδεμένη συσκευή είναι η δυνατότητα να μιλήσει σε φίλους και αγαπημένους, το οποίο βοηθάει να αντέχεις πιο εύκολα τη μεγάλη απουσία.

«Το WhatsApp σου επιτρέπει να κρατάς επαφή με φίλους, συναδέλφους, με την οικογένεια...» λέει ο José Manuel. «Όταν κάνεις ένα διάλειμμα, μπορείς να κάνεις μια βιντεοκλήση στον σύντροφό σου.»

Οι εφαρμογές είναι επίσης χρήσιμες για να συνδέεσαι με άλλους οδηγούς φορτηγών, γενικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα δούμε σε ένα λεπτό, αλλά και για να μοιράζονται το πάθος τους για τη ζωή στο δρόμο, το οποίο ο Dimitri του αρέσει πολύ να κάνει.

Εργαλεία για την ψυχαγωγία των οδηγών φορτηγών

Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο να μιλήσεις με άλλους, ωστόσο, όταν είσαι οδηγός φορτηγού γενικά υπάρχει πολύ μοναχικός ελεύθερος χρόνος, έτσι η ψυχαγωγία είναι επίσης σημαντική. «Μερικές φορές πρέπει να περιμένεις τέσσερις ή πέντε ώρες για να φορτώσεις και πρέπει να βρεις έναν τρόπο να περάσεις την ώρα σου,» λέει ο José Manuel. «Στο φορτηγό μου παίζω πράγματα από το YouTube, Spotify, ή κάποιο άλλο. Επίσης, έχει πάντα Netflix και HBO για να δεις τηλεόραση. Όταν περιμένω να φορτώσω ή να ξεφορτώσω, θα βάλω μια εκπομπή τηλεόρασης ή μια ταινία για να διασκεδάσω και να σκοτώσω χρόνο.»

 

“Ιστορίες από εκεί που φορτώνω, που ξεφορτώνω και η καθημερινότητά μου. Πολλές φορές οι συνάδελφοι μου το βλέπουν και λένε, «είμαι και εγώ εδώ, ας δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι μαζί». Είναι πάντα ένας τρόπος να μιλάς με ανθρώπους που δεν συναντάς καθημερινά.”

José Manuel Rivas


Η σημασία των κοινωνικών μέσων για οδηγούς φορτηγών

Όπως αναφέρεται, μια σημαντική χρήση των smartphone για οδηγούς φορτηγών είναι να συνδέονται στα κοινωνικά μέσα. Καθώς ανήκει στους μιλένιαλ, ο Dimitri ενσωματώνει με φυσικό τρόπο τα ψηφιακά εργαλεία και τα κοινωνικά μέσα στην καθημερινή δουλειά του - μάλιστα, έχει το δικό του κανάλι στο YouTube με εκατοντάδες βίντεο και σχεδόν 17,000 συνδρομητές. Ξεκίνησε ένα truckvlog (στη Γαλλία) το 2018 όπου μοιράζεται τις χαρές και τους πόνους του και συμβουλές. «Είναι για όποιον ενδιαφέρεται για τον κόσμο της οδήγησης φορτηγού. Ανάρτησα το πρώτο μου βίντεο το 2014. Αλλά ήταν μόνο για διασκέδαση, δεν ήθελα να ξεκινήσω κάτι. Μέχρι να αναρτήσω το δεύτερό μου βίντεο, δούλευα σαν οδηγός φορτηγού. Είχα τραβήξει βίντεο ένα τούνελ γιατί μου αρέσουν τα τούνελ. Σήμερα, κάνω βίντεο για να δείξω στους ανθρώπους κάθε πλευρά της δουλειάς: το δρόμο, τις παραδόσεις, τα φορτία. Τις καλές και άσχημες πλευρές, γιατί δεν είναι σε καμία περίπτωση όλα διασκέδαση και παιχνίδια.»

Κατά γενική ομολογία, το μέρος που θα βρεις τους περισσότερους οδηγούς να συνδέονται στα κοινωνικά μέσα είναι σε ομάδες Facebook. Υπάρχουν αμέτρητες ομάδες, ανάλογα με τον τύπο μεταφορών, τα ενδιαφέροντα, τις γλώσσες και τις περιοχές. «Στο Facebook, υπάρχουν κάποιες ομάδες οδηγών, πάντα υπάρχει κάποιος που ρωτάει κάτι. Προσπαθούμε να βοηθάμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε,» λέει ο José Manuel. «Μπορεί να υπάρχει κάποιος που ρωτάει αν μπορούν να ξεφορτώσουν σε αυτό ή το άλλο μέρος, ποια διαδρομή είναι καλύτερη. Στην Ισπανία, υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα που ονομάζεται «Jóvenes del Camión" (“Truck’s Youth” στα αγγλικά). Εκεί ανταλλάσσουμε γνώμες με άλλους οδηγούς φορτηγών και βοηθάει ο ένας τον άλλον.... Έχουμε επίσης μια ομάδα WhatsApp…”

Ο Dimitri συμφωνεί: «Στο Facebook θα βρεις τον μεγαλύτερο αριθμό οδηγών φορτηγών. Οι πληροφορίες κυκλοφορούν με τον ίδιο τρόπο. Είμαι σε πολλές διαφορετικές ομάδες γιατί πάντα μπορεί να φανούν χρήσιμες και συνήθως είναι πολύ φιλικοί. Κάποιες φορές, επίσης, γευματίζω με άτομα που συναντάω μέσω μιας ομάδας Facebook, είναι καλύτερο από τη μοναξιά,» λέει.

Τι συμβαίνει με τα άλλα πολύ διάσημα κανάλια κοινωνικών μέσων; Παρόλο που το Instagram δεν είναι το αγαπημένο του στιλ, ο Dimitri έχει ωστόσο 1800 ακόλουθους- θα τον βρείτε με το όνομα @dimitridotr.

«Δεν κάνω πολλές αναρτήσεις, απλά φωτογραφίες φορτηγών, τοπίων, ότι βλέπω... Όσον αφορά τις ιστορίες, μοιράζομαι τα πάνω και τα κάτω της δουλειάς στο δρόμο.

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί φορτηγών στο Instagram αλλά το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν ομάδες, όπου μπορείς να μοιραστείς φωτογραφίες και να γράψεις μηνύματα όπως το Facebook. Είναι πιο προσωπικό.»

Όσον αφορά τον José, έχει μόνο 340 ακόλουθους στον προσωπικό του λογαριασμό με το όνομα πρόσβασης @Rivas_gf, αλλά γράφει ιστορίες σχεδόν κάθε μέρα. «Ιστορίες από εκεί που φορτώνω, που ξεφορτώνω και η καθημερινότητά μου. Πολλές φορές οι συνάδελφοι μου το βλέπουν και λένε, «είμαι και εγώ εδώ, ας δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι μαζί». Είναι πάντα ένας τρόπος να μιλάς με ανθρώπους που δεν συναντάς καθημερινά.»

ΠΗΓΕΣ

* Συνέντευξη με τον Dimitri Godard στις 13 Σεπτεμβρίου 2021
* Συνέντευξη με τον José Manuel Rivas στις 9 Νοεμβρίου 2021

Χρησιμοποιείτε ένα παλιό πρόγραμμα περιήγησης στο Web.

Χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν υποστηρίζεται από αυτόν τον ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν, όπως προβλέπεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες συμπεριφορές κατά την περιήγηση.

Χρησιμοποιήστε ή αναβαθμίστε/εγκαταστήστε ένα από τα παρακάτω προγράμματα περιήγησης για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτόν τον ιστότοπο.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+